Is het hergebruiken van je plastic waterflesje nou wel of niet veilig?

Je weet natuurlijk al lang dat een plastic waterflesje niet al te best is voor het milieu. Als je toch een keer een plastic waterflesje koopt, lijkt het dan ook een goed idee om dat flesje in elk geval te hergebruiken. Maar hoe veilig is dat?

Voldoende water drinken is belangrijk, daarom kopen veel mensen onderweg naar werk of school of tijdens de lunchpauze een plastic waterflesje. Eigenlijk helemaal niet nodig, want het water dat uit de kraan komt is van ge-wel-di-ge kwaliteit en het gebruiken van een hervulbare waterfles veel beter voor het milieu.

Maar goed, het kan natuurlijk gebeuren dat je enorme dorst hebt en toch een keer voor dat flesje water kiest. Milieuvriendelijk als je bent, gooi je dat plastic waterflesje daarna niet meteen weg en vul je het de dagen erna gewoon opnieuw met water. Hoe veilig is dat eigenlijk?

Er zouden meer bacteriën op een hergebruikt plastic waterflesje zitten dan op een wc-bril

Over het hergebruiken van plastic waterflesjes is veel discussie. Volgens sommige onderzoeken zouden er meer bacteriën op een hergebruikt plastic waterflesje zitten dan op een wc-bril. Telkens wanneer je een slok water neemt, blijft er immers speeksel en voedselresten achter en je kunt deze flesjes niet in de afwasmachine doen.

In de discussies in de media wordt ook gewezen op de gevaarlijke stoffen die in plastic kunnen zitten. Hiermee wordt met name Bisfenol A, beter bekend als BPA, bedoeld. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van plastic speelgoed, maar ook voor de verpakking van eten of drinken. BPA zou onder meer schadelijk zijn voor de hormoonhuishouding.

Dat er veel bacteriën op een hergebruikt waterflesje komen wanneer je het tussendoor niet goed afwast, is een feit. De vergelijking met een wc-bril is niet overdreven. Alleen de vraag is niet hoeveel bacteriën er op een waterflesje zitten, maar hoe erg dat is. En dan is het antwoord: niet zo erg. Het zijn namelijk je eigen bacteriën, en daar word je over het algemeen niet ziek van.

Dan het plastic: de meeste waterflesjes die in Nederland worden geproduceerd zijn gemaakt van PET en bevatten gelukkig geen BPA. In sommige waterflesjes zit nog wel BPA, dus helemaal zeker kan je hier niet van zijn. Vaak wordt op de flesjes aangegeven welk type plastic het is. Type 1, PET, is veilig, type 3,6 of 7 is minder veilig.

Koolzuurhoudende dranken kunnen ervoor zorgen dat er meer stoffen uit het flesje in je drinken terecht komen

Ook als in een plastic waterflesje BPA zit, komt dat onder normale omstandigheden niet of nauwelijks in het water terecht. Hoge temperaturen verergeren dit, dus leg een plastic flesje liever niet in de zon. Ook koolzuurhoudende dranken kunnen ervoor zorgen dat er meer stoffen uit het flesje in je drinken terecht komen, dus gebruik een waterflesje alleen voor water.

Je kunt een plastic waterflesje dus best hergebruiken. Was het elke dag af met lauwwarm water en een druppeltje afwasmiddel om de bacteriegroei te vertragen en spoel vervolgens na met koud water. Gebruik het flesje bij voorkeur onderweg en niet tijdens het eten. En gebruik het alleen zelf en leen het liever niet uit, zodat er alleen je eigen bacteriën op zitten.

Het schoonst, veiligst én milieuvriendelijkst is natuurlijk om een hervulbare waterfles te gebruiken. Op een metalen fles verzamelen zich de minste microben. De roestvrijstalen flessen van Klean Kanteen zijn mooi én praktisch. Ook heel handig: de prachtig vormgegeven roestvrijstalen thermosflessen van FLASKE, die je drinken ook nog koud (of warm) houden. Je vindt onze selectie van de mooiste hervulbare waterflessen hier.

Top
×
×