Herfstdip? 5 dingen die jij waarschijnlijk verkeerd doet

Van een herfstdip heeft zo'n 10 procent van de Nederlanders last. Ben jij ook moe en chagrijnig in de herfst? Dit zijn de 5 belangrijkste oorzaken.

Van een herfstdip heeft naar schatting 10 procent van de Nederlanders echt last en bijna iedereen herkent wel een of meer van de belangrijkste symptomen: moe, geen zin om uit bed te komen, je minder goed kunnen concentreren, liever thuis blijven dan met vrienden afspreken, op gekke tijden zin hebben om te eten, prikkelbaarder zijn. Als je snel last hebt van een herfstdip moet je deze 5 dingen vooral niet doen:

1. Blijf gezellig binnen. We weten niet precies wat de bekende herfstdip veroorzaakt, maar duidelijk is dat het te maken heeft met een gebrek aan licht. Vandaar ook het gebruik van lichttherapie voor ernstige gevallen. Als je last hebt van herfstdip, heb je meestal geen zin om naar buiten te gaan, maar met binnen blijven maak je het alleen maar erger. Hersenonderzoeker Dick Swaab zegt hierover: ‘Overdag buiten lopen, bijvoorbeeld met de hond, geeft nog altijd meer licht dan een lamp binnen. Ook bij bewolkt weer.’

2. Slaap lekker lang uit. Het gebrek aan licht in het najaar heeft al invloed op je biologische klok, door lang in bed te blijven liggen doe je daar nog een schepje bovenop. De biologische klok bepaalt een heleboel lichaamsprocessen. Vanuit een gebied midden in je hersenen stuurt hij het centrale zenuwstelsel en alle organen en weefsels aan. Een verstoring van je slaap- en waakritme, ook als dat zelfgekozen is, heeft allerlei schadelijke gevolgen, zoals moeheid, concentratie- en geheugenproblemen, verminderd denk- en prestatievermogen, stemmingswisselingen en zo ongeveer elke andere klacht die je tijdens een herfstdip kan hebben.

3. Beweeg niet teveel. Maak vooral geen heerlijke boswandeling en sleep jezelf al helemaal niet naar een of andere sportschool, dan weet je zeker dat je je nog ongelukkiger over jezelf gaat voelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sporten, met name hardlopen, een effectieve behandeling is tegen depressie. Door te sporten of op een andere manier langere tijd intensief te bewegen, maakt je lichaam onder meer endorfine aan. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het je een goed gevoel geeft. Ook wordt het stresshormoon cortisol sneller afgebroken door intensief bewegen. Wie fitter is, wordt bovendien minder snel moe.

4. Eet veel chocola. Tuurlijk mag je jezelf af en toe verwennen, maar het probleem van suikers is dat ze zorgen voor een korte energieboost. Als die is uitgewerkt, voel je je juist extra moe. Dit geldt helaas ook voor cafeïne, dus drink ook niet teveel koffie. Een makkelijke tip die wel zou helpen tegen de herfstdip: zorg dat je ontbijt. Daardoor komt je lichaam uit de slaapmodus en gaat ‘aan’ staan. Ook belangrijk: voldoende drinken, zeker als je de verwarming hoog hebt staan.

5. Negeer je vrienden. Samen lachen is namelijk een heel makkelijke en wetenschappelijk bewezen manier om je beter te voelen. Zelfs als je helemaal niet in een vrolijke bui bent, helpt het al om geforceerd mee te lachen met anderen. Volgens de ‘Facial Feedback Hypothese’ beïnvloedt je gezichtsuitdrukking je stemming. Kern van de theorie is dat een lach, zelf een neplach, de bloedstroom naar de hersenen via de gezichtsaderen verkoelt. En een koel brein maakt vrolijk. Bovendien: gedeelde smart is halve smart, ook tijdens een herfstdip.

Redactie   ▸ door
Top
×
×