Nieuwe mobiel of laptop? Check eerst de groene meetlat van Greenpeace
Na vier jaar heeft Greenpeace weer een rapport uitgebracht waarin de grootste techbedrijven langs de groene meetlat zijn gelegd. Apple doet het als een van de weinige techbedrijven redelijk goed, maar laat het op een belangrijk punt afweten.

De grootste techbedrijven zijn weer langs de groene meetlat van Greenpeace gelegd, de zogeheten Guide to Greener Electronics. Goed om te weten als je van plan bent om een nieuwe computer of gadget te kopen.
Bij de beoordeling lette Greenpeace met name op het energieverbruik en de CO2-uitstoot, het gebruik van gevaarlijke chemicaliën in de producten en tijdens het productieproces, en naar de mogelijkheid tot recyclen of upgraden van de producten.
Techbedrijven vinden zichzelf enorm innovatief, maar zijn ouderwetse vervuilers
De conclusie van Greenpeace: techbedrijven vinden zichzelf enorm innovatief, maar zijn ouderwetse vervuilers van het milieu. De meeste grote techbedrijven, zoals Samsung, Vivo, Amazon, Huawei en Sony doen veel te weinig voor het milieu.
Apple scoort als een van de weinige bedrijven een voldoende, namelijk een B-. Voor sommige punten haalt Apple zelfs een A. Het techbedrijf maakt bijvoorbeeld zoveel mogelijk gebruik van hernieuwbare energie en dat geldt inmiddels ook voor een meerderheid van de toeleveranciers.
Samsung, dat de meeste smartphones maakt, doet het een stuk slechter op dit gebied. Voor het productieproces worden nog vooral fossiele brandstoffen gebruikt. In 2016 gebruikte het bedrijf meer dan 16.000 GWh energie, net zoveel stroom als 5,3 miljoen huishoudens in een jaar gebruiken.
Apple laat het op een ander, heel belangrijk punt afweten
Maar Apple laat het volgens Greenpeace op een ander, heel belangrijk punt afweten. De producten zijn namelijk nauwelijks te repareren. Apple eist zelfs van recyclingpartners dat ze de oude producten vernietigen in plaats van te hergebruiken.
Desondanks weet alleen Fairphone hoger te scoren op de groene meetlat van Greenpeace, met een B. Fairphone is natuurlijk een stuk kleiner dan de andere techbedrijven en heeft ook een veel minder groot aanbod, maar wie weet is ’s wereld eerste ethische, modulaire smartphone wel iets voor jou.
Bekijk hier het hele rapport.
Geïnspireerd? Lees ook: Appels, druiven en paddenstoelen gaan leer vervangen