Het antwoord op de discussie: bewegen of minder eten, wat is beter?

Je zit niet lekker in je vel en durft al helemaal geen bikini aan… wat te doen? Rigoureus op dieet gaan? Meer bewegen?

Fit zijn en goed in je vel zitten, dat is natuurlijk wat iedereen wil. Maar hoe bereik je dat? Moet je inderdaad, zoals sommigen doen, de hele dag op een worteltje bijten. Of moet je per se heel veel gaan sporten, zoals je ook vaak hoort?

Volgens Titia van der Stelt, sportdiëtiste en bewegingswetenschapper, gaat het om de juiste balans tussen nét genoeg eten om toch lekker actief te kunnen zijn. Sporten maakt je spieren sterker en je verbranding krijgt een zetje. Maar om die prikkel gaande te houden, moet je steeds méér sporten. Want je lichaam went aan de geleverde inspanningen en past zich aan, net als je eetlust. Met alleen sporten kom je er dus niet.

Om overgewicht te voorkomen, zul je gezond en met mate moeten eten. Maar: honger lijden of de hele dag op een worteltje bijten is absoluut niet nodig. In het boek ‘Eet als een atleet’ zegt drievoudig Olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo: “Ik geloof dat gezonde voeding bestaat uit onbewerkte natuurlijke voeding. Ik eet zoals de gemiddelde persoon zou moeten eten: gezond, gevarieerd, en genoeg. Door de goede dingen te eten, zit ik goed in mijn vel.”

Vind je het nodig om af te vallen, dan is de gouden regel natuurlijk wel dat je meer moet verbranden dan je binnenkrijgt, maar dat kan op veel verschillende manieren. Titia is een liefhebber van puur eten en als het even kan voedsel dat zo dicht mogelijk bij huis is gemaakt. Inspiratie nodig? Hier vind je kookboeken met gezonde en heerlijke recepten zoals Groene Ontbijtjes, Supergezond en De Yoga Keuken.

Geïnspireerd? Lees ook: Dit is waarom experts aanraden ’s ochtends water met citroen te drinken

Top
×
×