Zo slaagde mijn 100-jarige oma erin om gezond oud te worden

Wat is een écht gezond leven waar je heel oud mee wordt? Heeft mijn 100-jarige oma gewoon geluk gehad of kunnen we toch iets leren van haar levensstijl? Dit zijn haar 10 tips.

Gezond oud worden, dat willen we allemaal wel. Mijn oma leefde een eenvoudig en hard bestaan, maar het was ook een regelmatig en gezond leven. Hielp het haar om relatief gezond 100 jaar oud te worden? Wie weet lukt het jou ook met deze 10 tips van mijn 100-jarige oma:

 1. Op tijd naar bed en vroeg op
  Mijn opa moest in de zomer om vier uur opstaan, want de groenteveiling begon om acht uur. Hij moest de groenten plukken en in kistjes doen, en met een schuit naar de veiling varen. Mijn oma stond altijd om zeven uur op. “Ik stond om zeven uur op met de kinderen. Klokslag halftien ging iedereen naar bed en het licht uit.” ’s Middags ging mijn oma, na het warme middagmaal en de afwas, ook nog even een uurtje slapen.
 2. Heel weinig vlees en vrijdags vette vis
  Katholieken eten geen vlees op vrijdag. “Elke vrijdag aten wij een nieuwe haring en gerookte makreel. En als we vlees aten, dan kochten we een pond lappen voor twee dagen én acht personen.”
 3. Verse en onbespoten groenten en fruit uit eigen volkstuin
  Mijn opa had een eigen volkstuin met fruitbomen, waardoor ze altijd verse seizoensgroenten en fruit aten. Veel sla, tomaten, komkommer, en aardappelen. En in de winter boerenkool, zuurkool, savooiekool en spruiten. Ook dronken ze heel veel melk, van lokale boeren.
 4. Geen druppel alcohol
  Van haar ouders mocht ze geen alcohol drinken, dus mijn oma drinkt geen druppel alcohol. “Ik heb het wel eens gedronken, maar ik vind het niet lekker.” En roken heeft ze nooit gedaan.
 5. Een positieve instelling
  Mijn oma lacht heel veel en makkelijk, dat helpt om gelukkig oud te worden. Ze is positief ingesteld en blij met kleine dingen. Als ik bij haar op bezoek kom word ik altijd met een enorm enthousiasme begroet, alsof mijn bezoek het allermooiste is wat haar kan overkomen.
 6. Geen luxepaardje
  Mijn oma leidde niet het luxe leven dat wij gewend zijn. Dat zat in grote dingen, maar ook in kleinere. Het ontbreken van centrale verwarming bijvoorbeeld. “Voordat ik naar school ging, moest ik eerst naar de kerk voor de schoolmis. Het was heel koud in de kerk maar je aanwezigheid werd bijgehouden, dat stond op je rapport. Op school was het ook koud en dan deden ze de potkachel aan. Maar het duurde heel lang om warm te worden.”
 7. Fysieke inspanning
  Mijn oma heeft altijd hard gewerkt in het huishouden, ze had geen sportschool nodig voor een fysieke inspanning. Alles moest met de hand. Haar kinderen hielpen mee, ook met de kookwas. “Je deed kokend water met een blok zeep in een wasketel, waarin het wasgoed gestampt werd. Met een houten knijper hevelde je de was over in een andere teil met koud water. Daarna draaide je het door de wringer, zodat het aardig droog was wanneer je het ophing aan de waslijn.”
 8. Hobby’s houden je hersens in conditie
  Mijn oma houdt al haar hele leven van handwerken en zit bij een breiclub. “Ik heb gordijnen en kleedjes gehaakt, tafelkleden en ontbijtlakens geborduurd, en ik doe het nog steeds!” Ook puzzelt ze elke dag en leest veel tijdschriften. Vroeger had ze veel planten in haar serre en deelde ze aan iedereen stekkies uit van haar geraniums.
 9. Goede genen zijn het halve werk
  Haar 100e verjaardag vierde mijn oma met vier van haar negen broers en zussen: Jan, Gé, Mieke en Corrie. Alle vier in de negentig en nog fit en actief. Haar zus Bertha overleed wel jong aan longkanker, maar zij werkte in een verpleeghuis waar veel gerookt werd.
 10. Tot slot: ziekte en ongeluk overkomt iedereen
  Mijn oma kreeg miskramen en ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waardoor ze drie weken op de intensive care lag. “Het was kantje boord, want het was destijds een zware operatie waar je dikwijls aan dood ging. Maar eigenlijk is alles goed gegaan, want je kunt ook ongelukken krijgen. We hebben wel ziektes gehad, zoals iedereen.”

De happy hundred club wordt steeds groter in Europa. In Nederland zijn er 2.225 honderdplussers: ruim tweemaal zoveel als twintig jaar geleden. Volgens het CBS zal dit aantal vanaf 2020 nog sneller stijgen door de kleine babyboom kort na de Eerste Wereldoorlog. In 2031 zullen er naar verwachting meer dan vierduizend eeuwelingen zijn. Wij behoren hiermee tot de middenmoot, in Zuid-Europa wonen veel meer honderdplussers.

Levenslessen van mijn 100-jarige oma

Met mijn 100-jarige oma Bets

Top
×
×