Ga eens lunchen met een onuitstaanbare collega

Je vrije tijd breng je door met mensen die denken en doen zoals jij. En op je werk lunch je het liefst met collega’s die je aardig vindt. Begrijpelijk maar niet handig, leert de ubuntu filosofie.

Nelson Mandela was de bekendste aanhanger van de filosofie die ‘ubuntu’ heet. Deze ‘filosofie van de dialoog’ is ook in het dagelijks leven heel bruikbaar.

Filosoof Michael Onyebuchi Eze legt in Filosofie Magazine uit waarom we eigenlijk juist met de Steve Carells van het kantoor moeten socializen. Zodra je in gesprek gaat met mensen die je niet aardig vindt of die jou onrecht hebben aangedaan, ga je je in iemand inleven en beter begrijpen.

In plaats van zijn bewakers als vijanden te zien, ging Mandela met ze in gesprek

Nelson Mandela is hier het bekendste voorbeeld van. Hij zat 26 jaar in de gevangenis vanwege zijn strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika. In plaats van zijn bewakers als vijanden te zien, ging Mandela met ze in gesprek.

Eenmaal buiten de gevangenis was hij in staat een brug te slaan tussen de blanke machthebbers en de Zuid-Afrikanen. Hij sprak de taal van de machthebbers en begreep hun geschiedenis. “Ik denk niet dat Mandela zo succesvol was geweest als hij zijn bewakers had weggezet als vijand en niets over hen wilde leren”, zegt Eze.

Elke ontmoeting verandert ons weer een beetje

Aha. Dus we moeten ons meer als Nobelprijswinnaar Nelson Mandela gedragen. No pressure! Gelukkig ligt de lat volgens Eze echt niet zo hoog. Het helpt al wanneer we iets meer de houding van Mandela aannemen. “Elke ontmoeting verandert ons weer een beetje. Ik denk dat ieder mens iets unieks heeft, waarvan ik iets kan leren”, zegt Eze.

Lees ook: Deze advocaat klaagt bedrijven aan namens Moeder Aarde en heeft nog nooit een zaak verloren

Top
×
×