4 coole voedselinnovaties die de wereld beter maken
Dit zijn de 4 belangrijkste voedselinnovaties van de nabije toekomst. Van 3D geprint eten tot een wormenhotel, ze maken de wereld weer een beetje beter.

Met 3D geprint voedsel is het mogelijk een precies afgepaste hoeveelheid voedingsstoffen te gebruiken
Innovaties spelen in alle industrieën een belangrijke rol, maar zeker in de voedselindustrie. We zijn met steeds meer mensen en hebben dus steeds meer eten nodig, maar dat moet wel op een duurzame manier gebeuren. Deze 4 coole voedselinnovaties gaan de wereld een beetje beter maken:
3D geprint voedsel
3D geprinte meubels en sieraden kennen we, maar binnenkort kan je ook je eigen eten printen, van chocolade tot fruit, groente en kruiden. Het principe is niet heel anders dan een echte printer. In de foodprinter bevinden zich namelijk ook de cartridges, alleen bestaan die niet uit inkt maar uit voedingsstoffen. De printer wordt aangestuurd door 3D-computerdesign, zo kun je kiezen uit puree, pasta of vloeistof- en poedervorm. De computer print zo laag voor laag het gewenste product uit. Voordeel is dat je in elk product dat je print een precies afgepaste hoeveelheid voedingsstoffen kunt stoppen. Ook kan het eten lokaal worden geproduceerd, waardoor er geen milieuvervuilende brandstof wordt verbruikt voor het vervoeren van voedingsmiddelen.
Wormenhotel
De start-up Le Compostier wil dit jaar tien wormenhotels plaatsen bij restaurants in de omgeving van Amsterdam en heeft daarvoor met succes een crowdfunding actie gedaan. Die moeten minstens 40.000 liter groente- en fruitafval verwerken tot compost. Afvalresten zijn voor wormen een feestmaaltje. In een wormenhotel leven ongeveer 50 wormen. De wormen zetten deze etensresten weer om in mineralen die goed zijn voor de vruchtbaarheid van de grond. Vervolgens kan de compost door de restaurants worden gebruikt voor het verbouwen van bijvoorbeeld groente. Zo worden de keuken van de hotels circulair. Seriously good toch!
Kweekvlees
Kweekvlees, dat in een laboratorium wordt gekweekt uit stamcellen van dieren, klinkt enorm futuristisch, maar komt er echt aan. De eerste kweekvleeshamburger in 2013 had een vlezige maar ook nog droge smaak en kostte 25.000 euro. Inmiddels is het gelukt om de burgers minder droog te maken en wordt de productie opgeschaald. In 2020 moet de consument kweekvlees kunnen eten. Met 60 euro per kilo zal het nog niet meteen voor iedereen betaalbaar zijn, maar uiteindelijk moet kweekvlees gaan concurreren met supermarktvlees. Dat is belangrijk, want gewoon vlees is heel belastend voor dier en milieu. Bovendien zal kweekvlees op termijn waarschijnlijk noodzakelijk zijn om aan de groeiende vraag naar vlees te blijven voldoen. Leuk detail: een van de mensen achter het kweekvlees is een Nederlandse hoogleraar van de Maastricht University, Mark Post.
Waterbesparend handen wassen
Kortgeleden werd op de Horecava een nieuw wassysteem getoond. Dit is een apparaat waarbij je zonder iets te doen je handen wast, droogt en desinfecteert. Het enige wat je hoeft te doen is je handen onder het apparaat te houden. Met dit geniale idee bespaar je maar liefst 85 procent van het water dat je normaal verbruikt. Dat is nog eens goed voor het milieu.