Is dit het onverwachte geheim van een lange en gelukkige relatie?

Relatietherapeut Esther Perel interviewde jarenlang honderden koppels die gelukkig getrouwd zijn en waarvan een van de twee toch vreemd ging. Haar conclusie: ontrouw kan ook een nieuw begin zijn.

De Belgisch-Amerikaanse relatietherapeute Esther Perel reisde de afgelopen tien jaar de wereld rond en sprak honderden koppels met een gelukkige relatie die toch te maken kregen met ontrouw. Het gebeurt wereldwijd, ook in de beste relaties. Onlangs verscheen haar nieuwe boek, Liefde in verhouding, waarin ze een pleidooi houdt voor vreemdgaan.

“Vroeger was monogamie één persoon voor je hele leven, vandaag is het één persoon tegelijk,” begint Esther Perel haar inmiddels veelbekeken TedTalk. Daarmee bedoelt ze dat je tegenwoordig vaak meerdere lange relaties na elkaar hebt. Was het huwelijk vroeger vooral een economisch verbond, nu zoeken we romantiek en échte liefde.

In ons romantisch ideaal moet één uitverkoren persoon, The One, al onze behoeften vervullen. Toch kunnen zelfs gelukkige mensen het toch niet altijd bij die ene uitverkorene houden. We denken vaak dat overspel alleen voorkomt in ongelukkige relaties, maar Perel ontdekte dat ook het ook in goede relaties veel vaker dan wordt gedacht ‘mis’ gaat.

We zijn in een affaire niet op zoek naar een ander, maar naar een ander zelf

Volgens Perel gaan affaires minder over seks, dan over verlangen naar aandacht. Het verlangen om je bijzonder en belangrijk te voelen, het gevoel te hebben dat je leeft. Ook constateert ze dat een verlies of persoonlijk drama vaak aanleiding is voor vreemdgaan, omdat daardoor de levenslust is verdwenen.

Vreemdgaan kan dus de beste overkomen, maar hoe erg is dat eigenlijk? Ontrouw wordt over het algemeen gezien als het ultieme verraad. Als je partner vreemd gaat, tast dat je eigenwaarde aan. Maar volgens Esther Perel heeft het vaak niets te maken met hoe gelukkig je bent in je relatie of met die andere persoon. Eerder met jezelf. “We zijn in een affaire niet op zoek naar een ander, maar naar een ander zelf.”

Met de juiste houding kunnen partners groeien en leren van deze ervaring

Wat haar betreft hoeft een affaire dan ook zeker niet het einde van je relatie te betekenen. Integendeel. Perel bekijkt ontrouw van twee kanten: aan de ene kant is er pijn en bedrog, aan de andere kant groei en zelfontdekking. Wanneer stellen bij haar in therapie zijn, benadrukt ze dat. Ze laat koppels open en eerlijk met elkaar praten: Wat mis je in je leven? Waar was je naar op zoek? Ben je gelukkig? Waar verlang je naar?

Vreemdgaan kan volgens haar juist een nieuw begin zijn. Met de juiste houding kunnen partners groeien en leren van deze ervaring. Echt contact met elkaar maken, wat in minder goede relaties vaak niet gebeurt. Perel: “Tegenwoordig hebben de meeste mensen hier in het Westen vaak twee of drie lange relaties of huwelijken. Sommigen doen dat met dezelfde persoon. Ik zeg dan tegen een stel: ‘Jullie eerste huwelijk is over. Willen jullie samen een tweede proberen?’”

Geïnspireerd? Lees ook: 6 dingen die gelukkige mensen anders doen

Top
×
×