Waarom je de eerste nacht van de vakantie vaak slecht slaapt

Voor veel mensen is het een herkenbaar fenomeen: de eerste nacht van de vakantie doe je geen oog dicht. Wetenschappers verklaren hoe dit komt.

Na een lange dag reizen is niets lekkerder dan eindelijk neerploffen in een schoon en zacht hotelbed, maar veel mensen doen vervolgens de hele nacht nauwelijks een oog dicht. Herkenbaar? Dat is niet zo gek, leggen wetenschappers uit. De eerste nacht op een andere plek slaap je namelijk maar half. Dit heet ook wel het eerste-nacht-effect.

Slaapwetenschappers zijn al langer bekend met het eerste-nacht-effect en onderzoek wijst uit hoe dit wordt veroorzaakt. De eerste nacht op bijvoorbeeld een vakantie valt je rechterhersenhelft gewoon in slaap, maar blijft je linkerhelft actief. Op deze manier blijf je waakzaam en droom je minder snel lekker weg. Dat je hersenen waakzaam willen blijven, heeft te maken met het feit dat je in een nieuwe omgeving bent. Je lichaam wil eerst even wennen aan een nieuwe plek, voordat het gerust in een diepe slaap kan vallen.

Bovendien blijkt uit het onderzoek dat je linkerhersenhelft sterker reageert op omgevingsgeluiden, wat natuurlijk ook niet echt helpt. Het dempen van dit soort geluiden zou je nachtrust dus kunnen bevorderen. Verder geven de onderzoekers mee dat je het eerste-nacht-effect het beste gewoon kunt accepteren, aangezien je hersenen alleen maar actiever worden als jij je druk maakt. Slaap jij de eerste nacht van je vakantie dus slecht? Dan is het een kwestie van even wennen. En gelukkig kun je altijd nog overdag lekker bijtanken bij het zwembad of op het strand.

Geïnspireerd? Lees ook: Onverwachte voedingsmiddelen waarvan je beter slaapt

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×