Zo herken je een duurzaam eitje: daar word je blei van!

Gezellig en uitgebreid ontbijten, daar hoort een eitje bij van een blije kip. Door vaker voor een duurzaam ei te kiezen help je de kip en het milieu. En ze zijn gewoon te koop in de supermarkt.

Je wilt graag een eitje op tafel zetten, zeker in het weekend, maar welk ei is nu het meest diervriendelijk en duurzaam? Er is veel onduidelijkheid rondom de vele keurmerken op eieren wat betreft milieu en dierenwelzijn. Natuur en Milieu deed hier onderzoek naar en dit is hun top 3:

1. 3 sterren: biologische of Rondeel eierenDe duurzaamste eieren zijn biologisch (EKO/Demeter) of Rondeel (Milieukeur) en voldoen aan drie sterren van het Beter Leven Kenmerk. 
Deze kippen eten voer met duurzame soja waarvoor geen bos gekapt is, 
het energieverbruik is zuinig en de hennen hebben genoeg uitloopruimte in de buitenlucht. Ook krijgen ze geen of heel weinig antibiotica wanneer ze ziek zijn, wat beter is voor hun gezondheid én voor die van ons. En hun snavels worden niet gekapt.

2. 2 sterren: vrije uitloopeierenDe vrije uitloopeieren met twee sterren BLK komen van leghennen die veel ruimte hebben en minstens acht uur per dag buiten kunnen zijn. Ook zij hebben meer mogelijkheden om hun natuurlijke gedrag te vertonen: op stok gaan, hun ei in een nest leggen, rondscharrelen en een stofbad nemen. Deze eieren zijn iets minder duurzaam, maar een prima alternatief voor het scharrelei.

3. 1 ster: scharreleieren

De standaard scharreleieren, ooit het betere alternatief voor het batterij-ei, 
zijn het minst duurzaam. Deze kippen zitten de hele dag binnen op een kluitje (negen kippen per vierkante meter). Daarom hebben ze geen Milieukenmerk, maar bijvoorbeeld wel éen Beter Leven ster.

Op de website van Milieu Centraal kun je meer lezen en checken hoe jouw ei scoort.

 

Top
×
×