Een druk leven en toch sporten: met deze 5 tips hou je het vol

Alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor anderen zorgen. Goed voor jezelf zorgen begint volgens volgens Seriously Good’s Ingrid door vaker te sporten. Dit zijn haar 5 tips om daar vandaag nog mee te beginnen:

Het leven kan soms heel ingewikkeld zijn, maar soms ook heel simpel. Had je voor je vakantie vaak het gevoel dat alles je teveel werd? Dat iedereen iets van je wilde en dat je te weinig tijd voor jezelf overhield? De oplossing is misschien niet leuk, maar wel simpel: meer sporten. Echt waar, het maakt zo veel verschil! Dit zijn 5 tips die mij geholpen hebben om sportiever te worden:

Tip 1: Hou jezelf niet voor de gek. Als je niet sport, ben je niet fit. Daar moet je iets aan doen. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat bewegen gewoon goed voor je is. Een gezond lichaam is een cadeautje, daar moet je zuinig op zijn. Misschien ben je nu nog te jong om dat te voelen, maar geloof me, na je dertigste gaat je fit voelen niet meer vanzelf. En dan heb ik het nog niet eens over positieve effecten van sporten als minder stress, minder geheugenproblemen en een beter concentratievermogen, en, last but not least, een beter humeur. Het is nooit te laat om te beginnen!

Een gezond lichaam is een cadeautje, daar moet je zuinig op zijn

Tip 2: Zoek een sport die bij je past, en doe niet automatisch hetzelfde als je vrienden. De bedoeling is namelijk dat je het op een gegeven moment leuk gaat vinden, anders hou je het niet vol. Toen ik een paar jaar niet had gesport, begon ik met hardlopen. Mijn redenen waren 1) ik hield vroeger van rennen en hoopte dat dit nog steeds zo was, 2) ik kon het in mijn eentje doen zodat niemand zag hoe slecht ik was en 3) ik kon het op elk tijdstip doen zodat overwerken geen excuus was. De laatste jaren surf ik ook graag. Dat is zo leuk, dat ik het eigenlijk niet eens als sporten zie.

Tip 3: Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Het is al fantastisch dat je iets doet, je hoeft er helemaal niet goed in te zijn. Ik wil altijd alles perfect doen en schaamde me ervoor dat ik helemaal geen conditie had. Ik vond het verschrikkelijk om het allermakkelijkste hardloopprogramma te moeten kiezen, waarbij je de eerste dag vooral wandelt en af en toe een halve minuut rent. Toch was dat de goede keuze, want daardoor hield ik het gemakkelijk vol en kreeg ik meer zelfvertrouwen. Het belangrijkste is dat je sporten als een normaal onderdeel van je dagelijks leven gaat zien, niet als een of andere extreme hobby voor fanatieke gekken.

Het gevoel dat je krijgt na het sporten beats elke serie van Netflix

Tip 4: Kies vaste momenten per week om te sporten. Probeer je minstens één, maar liever nog twee tot drie keer per week matig tot intensief in te spannen. Dan ga je echt verschil merken. Bouw na elke sportdag een rustdag in. Dat klinkt misschien overdreven, maar je zal verbaasd zijn hoeveel energie je na zo’n rustdag hebt. En, niet leuk maar wel belangrijk: vertel je schema aan zoveel mogelijk mensen. Op die manier is de kans het kleinst dat je excuses gaat zoeken om niet te hoeven sporten. Als je een excuus zoekt, zal je dat namelijk altijd vinden. En geloof me, het gevoel dat je krijgt na een uur of zelfs een half uur sporten beats elke serie van Netflix.

Tip 5: Hou vol, maar vergeef jezelf als het een periode wat minder gaat. Terwijl ik dit schrijf, heb ik al een paar weken nauwelijks tijd vrij gemaakt om te sporten. Het ergste wat je kunt doen is het dan maar meteen helemaal opgeven. Inmiddels weet ik uit ervaring dat je het gemakkelijk weer oppakt als je eenmaal redelijk fit bent. Doe gewoon wat je kan en je moeite zal worden beloond. Het is geen fabeltje, van sporten word je een gelukkiger mens. Ik in elk geval wel.

Top
×
×