Drie redenen waarom we Tony’s Chocolonely niet kunnen weerstaan

Het succes van de ‘slaafvrije’ chocoladerepen van Tony's Chocolonely is geen toeval. De Nederlandse chocolademaker voldoet aan dezelfde voorwaarden als bijvoorbeeld Apple en Ben & Jerry’s.

Tony’s Chocolonely slaagt waar veel andere duurzame en ethisch verantwoorde merken falen. Bijna iedereen kent niet alleen het verhaal achter de chocoladerepen, maar koopt ze ook nog. De chocolade wordt na Milka het meest gegeten in Nederland. Tony’s Chocolonely is dus een ethisch én een commercieel succes, en dat is niet toevallig.

Vorig jaar won Tony’s Chocolonely een Dutch Marketing Award. Ook haalde de chocolademaker twee jaar achter elkaar de eerste plaats in de Inspirerende 40, dat onderzoekt welke organisaties inspireren en waarom, en versloeg daarmee de laatste keer Tesla (plek 2) en Dopper (plek 3).

Uit onderzoeken naar het succes van merken als Tony’s Chocolonely en Tesla, maar ook bijvoorbeeld Apple en Ben & Jerry’s, komen drie belangrijke factoren naar voren om een groot publiek aan te spreken:

1. zorg dat je een onderscheidend verhaal hebt
Tony’s Chocolonely heeft een missie: honderd procent slaafvrije chocolade. “Op dit moment werken er slaven op de cacaoplantages in West-Afrika. Veel van hen zijn kinderen. Dit is niet normaal. Kinderarbeid en moderne slavernij mogen niet. ’t Is illegaal. En het moet stoppen.” Die boodschap hoeft overigens niet per se iets te maken te hebben met duurzaamheid, al lijkt dat wel te helpen. In de laatste top-3 van de Inspirerende 40 stonden alleen social enterprises.

2. bied een beter perspectief in het leven
Tony’s Chocolonely denkt groot en wil de chocolademarkt veranderen. “En dan bedoelen we niet enkel onze chocolade, nee, alle chocolade wereldwijd. Pas dan hebben wij ons doel bereikt,” aldus het jaarFAIRslag van de chocolademaker. Bedrijven als Tony’s Chocolony, Tesla en Dopper laten zien dat we ons niet neer hoeven te leggen bij de status quo, maar bewijzen met hun producten dat een groenere, socialere toekomst mogelijk is. Zo versnelt Tesla met zijn auto’s en dakpannen de komst van het elektrisch rijden en vermindert Dopper met zijn drinkflessen plastic in de oceanen.

3. zorg ervoor dat voor iedereen duidelijk is wie je bent en wat je doet
Tony’s Chocolonely maakt fairtrade chocola. In allerlei smaken, zoals zoetkruidige stoofpeertjes in romige melkchocolade, en soms in de vorm van paaseitjes, maar de hoofdboodschap blijft ‘slaafvrije’ chocola. In 2005 werd de eerste melkchocoladereep uitgebracht, met een opvallende rode wikkel om de alarmerende boodschap onder de aandacht te brengen. En ondanks de wisselende smaken, zijn de de verpakkingen nog steeds felgekleurd met opvallend grote letters en bestaat de reep nog steeds uit ongelijke blokjes, om duidelijk te maken hoe ongelijk het in de cacaobranche is verdeeld.

Ook zo dol op de chocola van Tony’s Chocolonely? Het merk heeft een mooi blikje met de drie populairste smaken dat perfect is om cadeau te geven.

Geïnspireerd? Lees ook het prachtige verhaal achter het Cookiedough ijs van Ben & Jerry’s.

Top
×
×