Jong en inspirerend: deze 4 tienermeisjes maken de wereld een beetje beter

Ondanks hun jonge leeftijd grijpen deze meisjes kansen en weten ze levens te veranderen. Met hun grenzeloze aspiraties en prestaties bevorderen ze de wereldwijde ‘empowerment’ van meisjes en vrouwen.

Deze dochters van immigranten namen hun lot in eigen hand. Al op jonge leeftijd kwamen ze in contact met de realiteit van kansarme kinderen in het geboorteland van hun ouders. Leeftijdgenootjes met dezelfde etniciteit die een heel ander leven leiden. Dat motiveerde hen om onverschrokken de uitdaging aan te gaan en de wereld een betere plek te maken voor iedereen.

Neha helpt kansarme kinderen in India en de Verenigde Staten

Neha Gupta van Empower Orphans

De Amerikaanse Neha Gupta was slechts negen jaar oud toen ze op het idee kwam van haar stichting ‘Empower Orphans’. Het was een jaarlijkse familietraditie om voedsel en geschenken te brengen aan een lokaal weeshuis, wanneer ze haar grootouders bezocht in India. Het ontmoeten van de weeskinderen had een enorme impact op Neha en ze wilde meer doen. Inmiddels heeft ze met haar stichting ruim 1,6 miljoen dollar opgehaald en hielp daarmee al 25.000 kinderen. Ze helpt niet alleen weeskinderen in India, maar ook kansarme gezinnen en wezen in de Verenigde Staten.

Hiermee won ze in 2014 als 18-jarige de Internationale Kindervredesprijs. 
Het bijzondere aan de stichting is dat alles wordt uitgevoerd door kinderen. Via Facebook probeert Neha jongeren in actie te krijgen. Met succes: ze realiseerde met haar stichting bibliotheken, computerlokalen, een wetenschapscentrum en een naaiatelier op diverse scholen in India. “Stel je voor dat je een kiezelsteen in een vijver werpt: de eerste rimpel is klein, maar dan kijk je vol ontzag naarmate de rimpelingen groter en groter worden. En net zo is de impact van een persoon met een idee of missie die tot je hart spreekt.”

Zuriel laat met haar documentaires een positieve kant zien van AfrikaTienermeisje Zuriel Oduwole is een Amerikaanse filmmaker

De 15-jarige Zuriel Oduwole is een Amerikaanse filmmaker en onderwijsactivist die een positieve kant van Afrika laat zien. Ze is van Afrikaanse afkomst, haar vader is Nigeriaans en haar moeder Mauritiaans. Ze werd als jongste persoon ooit genoemd op de Forbes lijst van ‘100 meest invloedrijke Afrikaanse vrouwen’. Vanaf haar negende maakt Zuriel al documentaires die zich richten op belangrijke kwesties in Afrika, zoals het belang van onderwijs. Het begon allemaal toen ze naar Afrika reisde en het haar opviel dat veel kinderen, vooral meisjes, niet naar school gingen maar eten verkochten op straat. Ze voelde zich genoodzaakt een verschil te maken.

Met haar project ‘Dream Up, Speak Up, Stand Up’ reisde ze naar elf landen en sprak met meer dan 24.000 kinderen over het belang van meisjeseducatie. Ook sprak ze met 19 presidenten en premiers om hen aan te moedigen op te komen voor de rechten van jongeren. Daarmee trok ze de aandacht van veel wereldleiders. “Als een jongere een heel grote droom heeft en een kans krijgt, kan dit van grote invloed zijn op de levens van heel veel mensen. Ik hoop dat veel jongeren kunnen zien dat zij op elke leeftijd het verschil kunnen maken.”

Hana verandert met haar WaterSaver App de wereld


Tienermeisje Hania Guiagoussou van de WaterSaver App

Hania Guiagoussou, een 18-jarige tiener uit Montreal met ouders uit Tsjaad, verandert met haar Apps de wereld. Haar vader, een computeringenieur, probeerde zijn liefde voor coderen over te brengen. Dat lukte pas toen ze als 9-jarige meedeed aan een Java-programmeerworkshop voor kinderen. Uiteindelijk raakte ze verslaafd aan coderen en begon ze te programmeren voor projecten met sociale impact.

Een daarvan is WaterSaver, een op Java gebaseerd systeem dat zich aanpast aan veranderingen in het weer en de bodemgesteldheid. Daarmee kunnen gebruikers hun waterbronnen overal vandaan monitoren en besturen. Ze werd geïnspireerd door de ernstige droogte in Californië, waar ze naar school gaat, en de geleidelijke verdwijning van het meer van Tsjaad. Nu beseft ze dat “mijn codeervaardigheden als superkrachten ingezet kunnen worden om te innoveren, anderen te helpen en de wereld te veranderen!”

Malala zet zich wereldwijd in voor onderwijs voor meisjes

Malala Yousafzai zet zich in voor meisjeseducatie

Ze  is een ongelooflijk dappere en onverschrokken activiste, Malala Yousafzai. 
Malala groeide op in de Swatvallei in Pakistan, waar in 2007 de Taliban de macht kreeg over de regio. Zes jaar geleden werd ze neergeschoten, omdat ze in ging tegen de ban op meisjes en vrouwen die naar school gingen. Een kogel mistte net haar hersenen. Sindsdien heeft ze als jongste winnaar ooit de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen, twee boeken geschreven en de hele wereld over gereisd. Oh ja, ze is nog maar 20 jaar oud en studeert nu aan Oxford University.

In 2013 begonnen Yousafzai en haar vader het Malala-fonds om meisjes over de hele wereld toegang tot educatie te verschaffen. Hetzelfde jaar publiceerde ze het boek ‘I Am Malala’. Sinds 2014 leeft ze zonder mobiele telefoon, zodat ze zich beter kan concentreren op haar studies. Wel gebruikt ze Twitter. Onlangs bracht ze een kinderboek uit, Malala’s Magic Pencil, want “kinderen moeten dromen zonder grenzen en geloven dat de magie in henzelf zit”.

Top
×
×