‘Dirty dozen’: 12 giftige groente- en fruitsoorten die je beter kan vermijden

Wil je niet alles biologisch kopen? Op deze groente en fruit zitten de meeste bestrijdingsmiddelen.

Voor biologische groente en fruit zijn geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat is fijn, want die wil je natuurlijk liever niet binnen krijgen. Maar alles biologisch kopen, kunnen de meesten van ons niet betalen. Daarom is het superhandig dat de gezondheidsorganisatie EWG (Environmental Working Group) een lijst heeft gemaakt, de Dirty Dozen, van de 12 groente- en fruitsoorten waarvoor de meeste bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Kies in deze 12 gevallen liever wel voor biologische groente en fruit:

 1. Aardbeien: Aardbeien zijn een kwetsbaar product, daarom worden er vaak ook meer bestrijdingsmiddelen gebruikt dan op andere fruitsoorten. Soms wel zes keer zoveel, dus hier loont het echt om voor de biologische variant te kiezen.
 2. Spinazie: Spinazie is een heel gezonde groente maar de geneeskrachtige werking wordt veel minder als er veel pesticiden op de blaadjes zitten. Veel groentesoorten, zoals spinazie, kunnen zonder pesticiden niet meer groeien. Biologisch geteelde spinazie heeft geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig.
 3. Nectarine: Nectarines hebben een superdunne schil waar gifstoffen makkelijk doorheen gaan. Het gif dringt binnen in het vruchtvlees, wassen en schillen helpt helaas niet. Kies dus liever voor biologisch geteeld fruit.
 4. Appel: Appels worden bespoten met landbouwgif om insecten en schimmels te voorkomen, maar ook om de appel zijn mooie glanzende uiterlijk te geven dat wij er zo lekker uit vinden zien. Het gif laat zich niet tegenhouden door de dunne schil en dringt dus helemaal door in de appel.
 5. Perzik: Perziken hebben een maar een heel dun schilletje, waardoor de vele pesticiden die er op worden gespoten worden opgezogen als een spons. Eet perziken dus ook liever alleen biologisch.
 6. Peer: Peren hebben een nog dunner schilletje dan appels, waar de chemische bestrijdingsmiddelen die de boeren gebruiken makkelijk doorheen gaan. Wassen en zelfs schillen helpt dus niet, je voorkomt alleen dat je gif binnen krijgt door de biologische variant te kopen.
 7. Kersen: Er is veel gif nodig om te ervoor te zorgen dat de insecten die in de buurt van de kersenbomen komen het niet overleven. Helaas hebben ook kersen een schil die pesticiden gemakkelijk doorlaat.
 8. Druiven: In de natuur zorgt afwisseling van vegetatie er normaal gesproken voor dat de voedingswaarde van de grond op peil blijft. Omdat druivenstruiken jarenlang op dezelfde plek groeien met alleen andere druiven eromheen, is de bodem vaak verarmd en zijn er veel chemicaliën nodig om toch een goede oogst te blijven houden.
 9. Bleekselderij: Bleekselderij is een heerlijke en gezonde snackgroente, maar alleen als je voor de biologische variant kiest. Voor niet-biologische bleekselderij is heel veel landbouwgif gebruikt
 10. Tomaat: Uit onderzoek blijkt dat biologisch geteelde tomaten niet alleen gezonder zijn doordat er minder gif op zit, maar dat ze ook nog eens meer vitamine C bevatten en twee maal zoveel zogeheten polyfenolen, die chronische ziektes tegen gaan.
 11. Paprika: Als je weet hoeveel gif er op paprika’s wordt gespoten, eet je ze nooit meer niet-biologisch. De biologische variant is misschien wat duurder, maar echt veel beter voor je gezondheid.
 12. Aardappel: Heb je je wel eens afgevraagd waarom aardappelen zo goedkoop zijn? Om aardappels snel te laten groeien worden veel pesticiden gebruikt. Je moet niet-biologische aardappelen dan ook dik schillen en zeker niet ongeschild eten.

Geïnspireerd? Lees ook: Dit moet je overdag eten om scherp te blijven

Redactie   ▸ door
Top
×
×