De capsule garderobe: waarom succesvolle mensen een minimalistische kledingstijl kiezen

In de huidige tijd van 'fast fashion' is ook een minimalistische tegenbeweging gaande. Steeds meer succesvolle mensen ontdekken de voordelen van de capsule garderobe. Dit is waarom zij hier bewust voor kiezen.

Sta jij ook iedere ochtend vertwijfeld voor je kledingkast, omdat je niet goed weet wat je aan moet trekken? Het leven is te kort om veel tijd te besteden aan je dagelijkse outfit. Daarom kiezen steeds meer bekende en succesvolle mensen voor een capsule garderobe: een kledingkast met slechts een paar essentiële en veelzijdige stukken. Naast de door ons al vaker genoemde impact op het milieu, zijn dit de belangrijkste redenen waarom jij ook beter dezelfde outfits kan dragen:

Minder verspilling van tijd en geld
Wist je dat een vrouw bijna een jaar van haar leven staat te dubben voor de kledingkast? Volgens Britse onderzoekers hebben vrouwen iedere ochtend een kwartier nodig om de juiste outfit uit te zoeken. Onze kledingkasten puilen uit van kleding en schoenen, waarvan we maar 20% vaak dragen. Het gemiddelde Nederlandse gezin besteedt jaarlijks 1.600 euro aan kleding en schoenen. Dit lijkt misschien niet veel, maar volgens ClosetMaid heeft de gemiddelde vrouw maar liefst 103 items in haar kast. Goed voor minstens dertig verschillende outfits, éen voor elke dag van de maand. In 1930 waren dat er maar negen, louter gebaseerd op behoefte.

Minder, maar verfijnde keuze
Elke beslissing die je maakt, kost mentale energie. Steve Jobs van Apple droeg elke dag dezelfde zwarte coltrui, blauwe spijkerbroek en New Balance sneakers. Het werd al snel zijn handelsmerk. Hij begreep dat hij maar een beperkt vermogen had om uitstekende beslissingen te nemen. Daarom kun je dat vermogen beter gebruiken voor de dingen die er écht toe doen en alledaagse beslissingen, zoals het kiezen van de juiste outfit, automatiseren. Dit zorgt voor meer mentale ruimte en een hogere productiviteit gedurende de dag.

Personal branding
Het gaat niet om wat je draagt, maar om wat je bereikt. Beroemde ondernemers en politici zijn zeer consistent met hun kledingkeuze, omdat het hun merkidentiteit is. Het is wie ze zijn, hoe ze zich onderscheiden en een onvergetelijke indruk achterlaten. Hun ‘uniforme’ stijl helpt anderen om zich met hen te identificeren en gewoon zichzelf te zijn. 
Mark Zuckerberg van Facebook draagt elke dag een grijs T-shirt en jeans, omdat hij de jonge generatie vertegenwoordigt die geen pakken meer draagt. Daarom heeft hij twintig grijze 
T-shirts in zijn kast liggen. Creëer dus ook je eigen stijl en kenmerkende look met een signature outfit.

Je ziet er niet alleen beter uit, je voelt je ook beter! Duurzame merken met mooie en veelzijdige basics zijn bijvoorbeeld Armedangels en People Tree.

Binnenkort: Hoe stel je een capsule garderobe samen.

Top
×
×