Kledingstress? Zo stel je een capsule garderobe samen in 8 stappen

De mode-industrie is enorm vervuilend en dus lever je een enorme bijdrage aan het milieu door minder kleding te kopen. De oplossing: een capsule garderobe. Zo heb je bovendien meer tijd voor de dingen die er écht toe doen.

Het is vrij eenvoudig om een minimalistische capsule garderobe samen te stellen. 
Kies alleen voor dat wat essentieel is en jouw persoonlijke stijl weerspiegelt. Zodat jouw unieke en tijdloze look weerspiegelt wie jij bent of wilt zijn. Nooit meer keuzestress en er altijd goed uitzien, seriously good toch!

1. Garderobe detoxDe eerste stap is om eens goed door je kledingkast te gaan en die flink op te schonen. Haal alles uit je kast en maak drie stapels: houden, twijfelgevallen en weg ermee. Sowieso gaat alles wat je het afgelopen jaar nooit hebt gedragen of niet meer past écht niet op de eerste stapel. Stel jezelf de volgende vragen bij de twijfelgevallen: Doet het écht iets voor me qua kleur en pasvorm? Is het goed te combineren met mijn favoriete items?

2. One man’s trash is another man’s treasureDe kleding die je wegdoet, gooi je natuurlijk niet weg. Daar maak je iemand anders blij mee. Denk aan doneren aan de kringloop of het Leger des Heils, inleveren bij merken voor recycling, ruilen met of weggeven aan vrienden en familie. Of verkopen natuurlijk.

3. Stel je kleurenpalet samen

Je hebt vast weleens gehoord van de kleurtypes lente, zomer, herfst en winter. 
De juiste kleuren maken je jonger en laten je stralen. Uit het kleurenpalet wat het beste bij jouw kleurtype past, kies je een basiskleur en een aantal accentkleuren. Denk aan wat er al in je kast hangt of wat jij mooi vindt. Voor een persoonlijke kleurenanalyse kun je beter naar een professionele kleurconsulent of imagostylist gaan.

De juiste kleuren en pasvorm doen veel voor je uitstraling

4. Kijk naar je lichaamstype


Kleuren doen veel voor je uitstraling, maar of een kledingstuk je mooier maakt hangt ook af van je figuurtype. Dat is de reden waarom een bepaald kledingstuk bij de een fantastisch staat en voor de ander niets doet. De juiste pasvorm zorgt ervoor dat jij er op je best uitziet, of je nu een appel of een peer bent.

5. Maak een stijlbord 


Nu komt het leukste: met je kleurenpalet en lichaamstype in gedachten ga je een stijlbord maken. Je kunt mooie afbeeldingen van outfits, kledingstukken en accessoires pinnen op Pinterest. Als je een magazine addict bent kun je ook lekker gaan knippen in tijdschriften en plaatjes plakken op een groot vel papier. En daar een foto van maken met je smartphone. Zo krijg je een duidelijk beeld van jouw persoonlijke stijl.

6. Kies een bepaald aantal Meestal bestaat een capsule garderobe uit ongeveer 20 tot 25 kledingstukken. 
Maar als je écht gaat voor een minimalistische benadering, dan is een minicapsule van ongeveer 10 essentiële kledingstukken voldoende. Kies een aantal waar jij je goed bij voelt. Als dit te extreem is kun je ook kiezen voor een capsule garderobe voor zomer en winter, die je na zes maanden omruilt.

Kies een aantal waar jij je goed bij voelt

7. Maak de ultieme selectieKies alle kledingstukken uit die jij het liefste draagt en groepeer ze in categorieën als jasjes, tops, broeken, rokken etc. Nu komt de grootste uitdaging: kies éen of twee signature items uit elke categorie waar je absoluut niet zonder kunt. Hierbij laat je je leiden door je kleurenpalet, lichaamstype en stijlbord. Zo stel je heel bewust je nieuwe capsule garderobe samen.

8. Wishlist Waarschijnlijk ontbreken er toch bepaalde basics of items in je capsule garderobe. Dus maak een verlanglijstje die je voortaan meeneemt tijdens het shoppen. En kies dan voor kwaliteit boven kwantiteit, koop minder maar geef er wel wat meer aan uit. Het blijft langer mooi, waardoor je juist geld bespaart. Goedkoop betekent dat iemand anders dan jij de prijs betaalt. En hanteer de regel ‘one in, one out’.

Hier vind je prachtige en tijdloze basisitems voor je capsule garderobe van duurzame merken zoals Marjolein Elisabeth, Armedangels en People Tree.

Geïnspireerd? Lees ook: Waarom succesvolle mensen een minimalistische kledingstijl kiezen

 

Top
×
×