Cadeautip: sieraden die je de schoonheid van de natuur laten voelen

Bij de Zweedse sieradenmaker Julia Otilia staat liefde en respect voor de natuur centraal in haar leven en werk. “Het is bijzonder om te zien dat vrouwen stil worden rond mijn sieraden, net als dat we stil worden van de natuur.”

Het woord idyllisch lijkt gemaakt om de jeugd van Julia Otilia te beschrijven. Haar zomers bracht ze door in een vakantiehuis aan de oostkust van Zweden op Fingö, een van de vele archipeleilanden die dit gebied rijk is. “Als kind was ik altijd al op zoek naar schatten uit de natuur; kleine veertjes, stenen en dennenappels. We waren de hele dag buiten. Mijn ouders namen ons mee op langlauf- of zeiltochten. We overnachtten in een tent, gingen vissen, maakten een kampvuur. We leefden heel dicht bij de natuur.”

Wat is de betekenis van een leven vol haast en verplichtingen?

Op school deed Julia alles wat ze moest doen, maar na haar afstuderen trok ze het snelle tempo van de maatschappij in twijfel. “Wat is de betekenis van een leven vol haast en verplichtingen? Er moest toch meer zijn? Ik wilde op zoek naar een meer rustige en vredige manier van leven. Daarom heb ik een paar jaar doorgebracht in de natuur van de Himalaya, Centraal Amerika en Noorwegen. Er was daar zoveel schoonheid. Ik wilde die op een of andere manier met anderen kunnen delen. Ik was altijd al creatief geweest, dus zo begon ik met het maken van sieraden.”

Terwijl ze werkte aan haar eerste collectie sieraden, ruig en Boheems, verscheen de reden dat Julia in het Nederlandse Utrecht woont en werkt. “Ik werd verliefd op een Nederlandse man. Ik volgde mijn hart en woon nu al zes jaar in Nederland.”

Julia-Otilia---duurzame-sieraden---gouden-hangers

Een van Julia’s favorieten: lange gouden hangers in de vorm van eucalyptusbladeren

Voor haar tweede collectie wilde ze meer delicatesse en expressie, maar ze was niet opgeleid tot goudsmid. “Ik herinnerde me van een vakantie op Bali met mijn ouders dat ze daar ontzettend gedetailleerd met goud en zilver werkten. Dat ik dit na zoveel tijd nog herinnerde, deed me besluiten terug naar Bali te gaan om daar mensen te vinden die mijn schetsen konden uitwerken. Toen ik het mijn vader vertelde zei hij: ik ga met je mee!”

Op Bali ontmoette ze via via een vrouwelijke sieradenmaker waar ze onmiddellijk een klik mee had. “De details in mijn sieraden zijn enorm belangrijk. Zij snapt dat. De mensen in haar atelier werken met zoveel rust en passie aan ieder stuk. Alles wordt met de hand gemaakt. Bovendien werkt ze met zoveel mogelijk milieuvriendelijke, natuurlijke materialen en gerecycled zilver.” De kinderen van de sieradenmakers krijgen onderwijs in een school naast het atelier en beginnen de ochtend met meditatie en Qigong.

Ik wil tijdloze stukken creëren die vrouwen over tien jaar nog steeds mooi laten voelen

De sieraden van Julia worden goed ontvangen. “Het is bijzonder om te zien dat vrouwen stil worden rond mijn sieraden, net als dat we stil worden van de natuur. Ik wil tijdloze stukken creëren die vrouwen over tien jaar nog steeds mooi laten voelen.” Julia merkt dat er een toenemende belangstelling is voor duurzame producten met een authentiek verhaal. “Ik ben onder de indruk van het groeiende bewustzijn hierover onder Nederlanders. Steeds vaker vinden klanten mij omdat ze zoeken op ‘fairtrade jewelry’ of ‘ethical jewelry’. Ik vind het goed dat consumenten kritische vragen stellen.”

Julia-Otilia---reizen---duurzame-sieraden-1200x600

Julia in haar favorite plek in de Himalaya, Rishikish

Nog steeds vormt reizen een belangrijk onderdeel in Julia’s leven. Iedere winter gaat ze terug naar Rishikish, een klein dorp gelegen in de Himalaya. “Voor mij is dat de meest speciale plek op aarde. Ik maak daar veel van mijn ontwerpen voor nieuw sieraden.” Julia hoopt met haar sieraden anderen te inspireren meer bewuste levenskeuzes te maken. “Durf te kiezen voor dingen die je een warm gevoel geven. Voor mij is dat natuur, schoonheid en naar elkaar omkijken.”

Geïnspireerd? Bekijk hier de collectie sieraden van Julia Otilia.

Top
×
×