Waarom je van een cadeau geven gelukkiger wordt dan van krijgen

Doe jij altijd heel veel moeite om dat ene perfecte cadeau voor iemand te vinden? Dat is niet alleen goed voor de ontvanger, maar ook voor jezelf.

In een grootschalig onderzoek bekeek Harvard University wat de effecten zijn op ons geluksniveau wanneer we cadeautjes kopen voor onszelf en anderen. En wat bleek nou? Wanneer aan proefpersonen werd gevraagd om producten te kopen voor een anoniem goed doel, gaf dit een groter gevoel van geluk dan wanneer zij diezelfde producten kochten voor zichzelf.

De reden dat we cadeautjes geven vaak zo leuk vinden, is dat het de banden tussen de gever en de ontvanger kan versterken. Uit dit onderzoek blijkt echter dat zelfs wanneer het geven anoniem gebeurt (en dus niet zorgt voor een betere band), het toch een boost geeft aan je stemming.

Geef niet alleen aan je partner
Wanneer we denken aan geven, denken we al snel aan het schenken van mooi ingepakte cadeautjes aan partners, vrienden en familie. Maar je kunt natuurlijk ook geven op een andere manier: een donatie aan een goed doel, bijvoorbeeld.

Ook schenken aan goede doelen draagt bij aan een hoger niveau van geluk en zelfs aan een betere gezondheid, aldus een psychologisch onderzoek van Elizabeth Dunn. Zo hebben mensen die regelmatig aan goede doelen geven een lagere bloeddruk.

Geen Rolex dit jaar?
Geven aan anderen maakt je dus gelukkiger en gezonder. Maar moet dit dan ook veel kosten? Nee hoor, blijkt uit hetzelfde onderzoek van Dunn. Wanneer zij proefpersonen 5 of 20 dollar aan zichzelf of aan anderen lieten besteden, waren degenen die het geld aan een ander besteedden een stuk gelukkiger.

Dat zal inmiddels geen verrassing meer zijn. Maar: er bleek ook nog eens geen verschil in geluk niveau tussen degenen die 5 of 20 dollar aan een ander hadden besteed. Het feit dat je iets aan een ander geeft is dus het belangrijkste, niet hoe duur het cadeau was.

Als je ervoor kunt kiezen om meerdere, goedkopere cadeautjes te geven door het jaar heen óf om in één keer een erg duur cadeau, kun je dus beter voor die eerste optie gaan. Daar worden zowel gever als ontvanger op de lange termijn gelukkiger van.

Cadeautips nodig? Hier vind je de leukste duurzame cadeautjes voor elke gelegenheid

Lara Olie   ▸ door
Top
×
×