Vijf manieren waarop je biologische klok je gezondheid beïnvloedt

Je biologische klok heeft meer invloed op je dagelijks leven dan je denkt. Vijf manieren waarop je biologische klok effect heeft op je gezondheid.

Onderzoek naar de biologische klok leverden drie Amerikanen onlangs de Nobelprijs voor de Geneeskunde op. Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young ontdekten welke eiwitten het 24-uurs ritme bepalen van mensen, dieren en planten. Deze eiwitten hebben een veel groter effect dan de meeste mensen weten. Vijf manieren waarop de biologische klok invloed heeft op je gezondheid:

1. Je biologische klok rules
Al in de 18e eeuw ontdekte een wetenschapper dat de bladeren van zijn Mimosa-plant zich overdag openden richting de zon en sloten als het nacht werd, ook als de plant in het donker stond. Hij twijfelde toen nog aan de oorzaak, maar nu weten we zeker dat het de biologische klok is. Ook mensen hebben een slaap- en waakritme van ongeveer 24 uur, dat wordt geregeld vanuit een gebied midden in je hersenen. Het effect daarvan is veel groter dan je je misschien realiseert. De biologische klok stuurt het centrale zenuwstelsel en alle organen en weefsels aan. Hij beïnvloedt daarmee dus ongelofelijk veel lichaamsprocessen.

2. We zijn eigenlijk allemaal ochtendmensen
Het is voor avondmensen waarschijnlijk moeilijk voor te stellen, maar uit onderzoek blijkt dat we allemaal ochtendmensen kunnen worden door te gaan kamperen. Wanneer we buiten zouden leven en niet meer blootgesteld zouden worden aan kunstlicht, zou onze biologische klok gelijk gaan lopen aan die van de natuur. Dat betekent dat we op een geven moment allemaal uitgerust wakker zouden worden wanneer de zon opkomt. Een extreem ochtend- of avondmensen zijn, betekent dus eigenlijk dat je biologische klok verstoord is.

3) Beeldschermen verstoren meer dan alleen je nachtrust

Je biologische klok houdt rekening met het opkomen en ondergaan van de zon. Kunstlicht, de lichtvervuiling buiten en apparaten met een beeldscherm verstoren dit. Als je ’s avonds laat op het verlichte scherm van je smartphone kijkt, heeft dat een afname van het melatonine-hormoon tot gevolg. Dat hormoon beïnvloedt het slaap- wakkerritme. Het gevolg is dat je niet moe wordt, later naar bed gaat en minder alert opstaat. Maar de biologische klok zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat de cortisolniveaus in je bloed al stijgen terwijl je nog slaapt, zodat je spieren meteen actief kunnen zijn als je opstaat. Ook dit wordt dus verstoord.

4) Sporten? Check eerst je biologische klok
Doordat je biologische klok zoveel lichaamsprocessen beïnvloedt, voel je je beter als je er rekening mee houdt. Niet alleen met naar bed gaan, maar ook bijvoorbeeld met sporten. Gemiddeld is de beste tijd om te gaan sporten aan het eind van de middag. je spieren zijn dan op hun sterkst, onder meer doordat je lichaamstemperatuur dan op z’n hoogst is. Dit verandert als je biologische klok is verstoord, blijkt uit onderzoek. Als je meer een avondmens bent, kun je dus beter een paar uur later gaan sporten en ochtendmensen juist een paar uur eerder, rond het middaguur.

5) Van een jetlag kun je echt ziek worden
Wetenschappers van de universiteit van Yale ontdekten dat de biologische klok invloed heeft op het TLR9-gen, dat op zijn beurt weer verantwoordelijk is voor het functioneren van het stofje TLR9. Dit stofje detecteert bacteriën en virussen en waarschuwt het immuunsysteem. Er is echter niet altijd evenveel TLR9, want de biologische klok beïnvloedt de activiteit ervan. Wanneer de biologische klok wordt verstoord, reageert het immuunsysteem minder alert en worden we sneller ziek. Dat kan zelfs al gebeuren bij een korte verstoring, zoals een jetlag.

Geïnspireerd? Lees ook: Waarom het zo goed voor je is om naar het strand te gaan

Top
×
×