Nieuw: zo makkelijk bereken je het effect van jouw vakantie op het klimaat

Ook druk bezig met het boeken van een leuke zomervakantie? Met deze tool kun je de CO2 uitstoot berekenen van jouw toekomstige tripje.

Grote kans dat jij net als ik bezig bent met het maken van plannen voor de zomer. Met de nieuwe tool van Milieu Centraal, Klimaatwijs op vakantie, kun je de klimaatimpact van jouw vakantie berekenen. Bovendien geeft de tool advies over hoe je de impact van je vakantie op het milieu kunt verkleinen. Want je vakantiekeuze maakt nogal veel uit voor het klimaat.

Tegenwoordig is Zuidoost-Azië een populaire vakantiebestemming en ook ik bracht hier de afgelopen zomer een aantal weken door. Ik was me er niet van bewust hoeveel schade deze vakantie het milieu heeft aangebracht. Uit de tool Klimaatwijs op vakantie blijkt namelijk het volgende: de totale uitstoot van een twee weken lange vakantie in Indonesië met vier mensen is 16.000 kilogram CO2. En dat terwijl de uitstoot voor het jaarlijkse energiegebruik van een gemiddeld huishouden net iets meer dan 4000 kilogram CO2 is.

De grootste boosdoener van mijn vakantie was de vlucht

De grootste boosdoener van mijn vakantie was de vlucht. Dat vliegen slecht is voor het milieu wist ik, maar het verbaasde mij alsnog dat maar liefst 92% van de totale uitstoot van mijn vakantie uit mijn vlucht bestond. Milieu Centraal geeft dan ook het advies om voor een vakantiebestemming te kiezen die dichter bij huis ligt en waar je niet noodzakelijk het vliegtuig voor hoeft te pakken. Je kunt bijvoorbeeld beter een weekje wandelen in de Alpen (850 kg CO2) of naar de zon in Italië (1350 kg CO2). Dit scheelt zoals je ziet al hartstikke veel in uitstoot.

Onze vakantiekeuzes hebben dus grote gevolgen voor het milieu en het is daarom geen gek idee om deze tool er eens bij te pakken tijdens het maken van vakantieplannen. In enkele simpele stappen rekent de tool het voor je uit. Kies je uiteindelijk voor een bestemming met weinig klimaatimpact? Dan zal je daar vervolgens vast en zeker met een seriously goed gevoel zitten!

 

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×