7X advies van powervrouwen aan andere vrouwen: ‘Angst is je vriend’

Soms zou je best eens advies willen van een vrouw die de top al heeft gehaald. Hoe deed ze dat? Wat zou ze achteraf anders doen? Deze 7 powervrouwen geven onmisbare tips om het maximale uit jezelf te halen.

In Nederland neemt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen helaas toe, we zijn van de 16e naar de 32e plaats geduikeld. Zelfs landen als Rwanda, Bolivia en de Filippijnen doen het beter. Nog steeds zijn er niet genoeg vrouwen met autoriteit in topposities. Deze powervrouwen geven hun belangrijkste tips om het maximale uit jezelf te halen:

Onderschat jezelf nooit, er is niets mis met ambitieus zijn

Angela Merkel is de invloedrijkste vrouw ter wereld

Ze is de invloedrijkste vrouw ter wereld, Angela Merkel, en sinds 2005 de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland. Als vrouw, wereldleider en voorvechter van klimaatverandering blijft ze inspireren met haar standvastige opvattingen en sterke karakter. “Je zou zeker kunnen zeggen dat ik mezelf nooit heb onderschat, er is niets mis met ambitieus zijn.”

Hoewel ze voor vele uitdagingen staat, waaronder de migrantencrisis, blijft ze pleiten voor samenwerking en duurzame oplossingen voor de Europese Unie. “Zullen we goed kunnen blijven samenwerken of zullen we allemaal terugvallen in onze individuele rollen? Ik hoop dat we hierover een gemeenschappelijk standpunt zullen vinden. Laten we de wereld beter maken en dan zullen de dingen voor iedereen beter worden.”

Angst is een goede zaak, angst is je vriend

Meryl Streep neemt haar Lifetime Achievement Award in ontvangst

Meryl Streep is een van de beste actrices van onze tijd en een van de meest invloedrijke figuren in de entertainmentindustrie. In de film ‘The Post’ vertolkt ze de rol van Katharine Graham, een onzekere weduwe die na het overlijden van haar man de controle over een krant erft. De film gaat over een vrouw die haar stem vindt in een wereld die gedomineerd wordt door mannen.

Streep staat bekend om haar motiverende en aanmoedigende woorden: “angst is een goede zaak, angst is je vriend. Alles wat je destabiliseert, kan je verder helpen. Dat leer je op de toneelschool. Als je je comfortabel voelt, doe je je werk niet. De meeste acteurs zijn in de basis onzeker. Dat heb je nodig.”

Groei en comfort bestaan nooit naast elkaar

Ginny Rometty is de eerste vrouwelijke CEO van IBM

Sinds 2012 is Ginni Rometty de CEO van IBM en de eerste vrouw die aan het roer staat van dit ICT-concern. Ze is inmiddels een van de best betaalde CEO’s ter wereld, haar jaarsalaris bedraagt 33 miljoen dollar. Daarmee laat ze de CEO’s van andere ICT bedrijven ver achter zich. Hoezo loonkloof?

Ze behoort tot een van de 50 meest invloedrijke mensen ter wereld. “Wees voorbereid op groeimogelijkheden wanneer ze zich voordoen, omdat ze de belangrijkste leermogelijkheden zijn. Je zult het weten omdat ze je ongemakkelijk maken en je eerste impuls kan zijn dat je er nog niet klaar voor bent. Maar onthoud: groei en comfort bestaan nooit naast elkaar.”

Weet wanneer het tijd is om te onderbreken en te spreken

Madeleine Albright was de eerste vrouw die, onder president Bill Clinton, doordrong tot de post van Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. “Vrouwen weten vaak wel wanneer ze moeten luisteren, maar moeten leren wanneer het tijd is om te onderbreken en te spreken. Mannen zijn er echt goed in, terwijl vrouwen al snel denken dat iets stom klinkt. Vervolgens zegt een man het en denkt iedereen dat het briljant is. En dan ben je echt boos op jezelf omdat je niet gesproken hebt. We stellen onszelf veel meer ter discussie dan mannen. Maar als je weet waar je het over hebt, kun je onderbreken en doe dit met een krachtige stem. Zodat je bereikt wat je zou moeten bereiken.”

Wees een talentenmagneet en omring jezelf met de besten en de slimsten

Marianne Lake is de CFO van JPMorgan Chase

De Britse Marianne Lake, CFO van JPMorgan Chase, is een van de machtigste vrouwen in de financiële wereld. Ze is een Britse fysicus en single moeder van drie kleine kinderen. “Je kunt alles hebben, maar niet alles tegelijk.” Daarom heb je volgens Lake een geweldig team nodig. “Je bent maar net zo goed als het team dat je gebouwd hebt, dus wees een talentenmagneet en omring jezelf met de besten en de slimsten.”

Soms moet je moeilijke keuzes maken over werk en gezin, maar “ik geloof echt dat werken voor mijn kinderen belangrijk is. Niet alleen omdat het mij in staat stelt om hen financieel te ondersteunen. Maar doordat ik iemand ben die intellectueel nieuwsgierig is, heel hard werkt en houdt van wat ze doet, ben ik een betere moeder.”

Omarm vrouwelijk leiderschap en moedig dat van kleins af aan

Sheryl Sandberg is de COO van Facebook

Sheryl Sandberg, de COO van Facebook, straalt ‘empowerment’ uit. Ze is een sterke vrouw en een grote voorvechter van gendergelijkheid. “Een echt gelijke wereld zou er één zijn waar vrouwen de helft van onze landen en bedrijven besturen en mannen de helft van onze huizen.”

Volgens Sandberg wordt vrouwelijk leiderschap niet omarmd en dat begint al vroeg. “We noemen kleine meisjes bazig, terwijl we dat niet doen bij kleine jongetjes omdat we verwachten dat ze zullen leiden. Later vertellen we diezelfde vrouwen dat ze te agressief zijn op de werkplek. Daarom moeten we onze dochters zeggen: je bent niet bazig, je hebt leidinggevende vaardigheden en ik ga dat ondersteunen en aanmoedigen.”

Verander jezelf niet, zodat mensen meer soorten schoonheid leren zien

Pink met haar dochter bij de MTV Video Music Awards

In haar dankwoord bij de MTV Video Music Awards sprak de zangeres Pink over zelfbeeld en conformeren. Ze deelde een ontroerend verhaal over haar 6-jarige dochter die zichzelf ‘het lelijkste meisje dat ik ken’ noemde, omdat ‘ze eruit ziet als een jongen met lang haar’.

Dus zei Pink tegen haar dochter: “Zie je me mijn haar laten groeien? Zie je me mijn lichaam veranderen? Zie je me veranderen in de manier waarop ik mezelf aan de wereld presenteer? Zie je me overal ter wereld volle arena’s verkopen? Dus schatje, wij veranderen niet. Wij helpen andere mensen om te veranderen, zodat ze meer soorten schoonheid kunnen zien. Wees en blijf je ware zelf, je bent mooi.”

Top
×
×