Deze 8 eetbare planten vind je gewoon in de Nederlandse natuur

Vroeger hadden mensen veel meer botanische kennis en haalden ze een deel van het eten gewoon uit de natuur. Deze 8 planten kun je niet alleen eten, maar zijn ook nog eens gezond.

Tegenwoordig haalt bijna niemand meer eten uit de natuur, terwijl dit nog steeds heel gemakkelijk kan. Deze eetbare planten zijn gezond en heel makkelijk te vinden:

  1. Paardenbloem

De bekende paardenbloem wordt door veel mensen als onkruid gezien en daarom verwijderd. Wat veel mensen niet weten, is dat je deze plant heel goed kunt eten. De blaadjes van de paardenbloem bevatten veel mineralen, zoals magnesium, calcium en ijzer. Ze zijn in het voorjaar het lekkerst, daarna worden ze bitterder. Je kunt de bloemetjes onder andere aan je salade toevoegen, gebruik dan het middelste van de bloem.

 

  1. Brandnetel

Van de brandnetel zullen de meeste mensen wél weten dat hij eetbaar is. De plant heeft een zuiverende werking op het lichaam en bevat onder andere veel vitamine A en C en eiwitten en calcium. Zet van deze plant bijvoorbeeld een lekkere pot thee.

 

  1. Witte dovenetel

Waar brandnetel is, vind je ook dovenetel. Deze plant is onder andere gezond vanwege de ontstekingswerende werking. De jonge blaadjes zijn geschikt voor salade, in de soep, of kort gekookt, zoals spinazie. De bloemetjes van de plant zijn zoet van smaak, waardoor deze goed passen bij een dessert.

 

  1. Madelief

Deze plant vind je vaak gewoon in je tuin en is gezond omdat hij veel magnesium bevat. De bloemetjes zijn leuk om een gerecht mee te garneren, maar je kunt ze ook eten voordat de knoppen zijn uitgekomen. Bijvoorbeeld kun je de knopjes dan in zuur leggen, waardoor ze qua smaak gaan lijken op de smaak van kappertjes.

 

  1. Kleine veldkers

Wat de kleine veldkers gezond maakt is het feit dat de plant rijk is aan vitamine C. De plant is gemakkelijk te vinden, zo zit kleine veldkers vaak tussen stoeptegels. Een lekker pittige smaakmaker op brood, in salades, soepen en sauzen. Van de kleine blaadjes kun je ook lekkere pesto maken.

 

6. Zevenblad

Ook deze plant is rijk aan vitamine C, maar hiernaast bevat zevenblad ook veel magnesium, calcium en caroteen. De smaak van de bladeren lijkt op die van peterselie. Je kunt de bladeren fijnsnijden en toevoegen aan een soep. Ook lekker als pesto of in de stamppot.

 

7. Hondsdraf

De hondsdraf vind je, net als dovenetel, in de buurt van de brandnetel. En net als brandnetel is de hondsdraf geschikt om thee van te maken. Voor een sterke smaak kun je de bladeren dan het beste even laten drogen. De hondsdraf is onder andere goed voor je vanwege het hoge gehalte antioxidanten.

 

8. Witte klaver

Witte (en rode) klaver bevatten beide veel eiwitten, fosfor en calcium en zijn daarom erg gezond. Vooral na het koken zijn deze planten lekker voor in verschillende gerechten.

Geïnspireerd? Lees ook: 3 recepten om zelf een natuurlijk energiedrankje te maken

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×