7X waarom wandelen nog veel beter voor je is dan je al dacht

Al dat fanatieke sporten is nergens voor nodig. Ga gewoon wandelen. Dat is goed voor de hersenen, je stemming, hart, bloeddruk, botten en tegen overgewicht.

We slepen onszelf telkens weer naar die sportschool, maar wist je dat wandelen minstens net zo goed voor je is. Zeven heel goede redenen om vanavond na het eten een blokje om te gaan:

1. Verbeteren van geheugen

Uit onderzoek  is gebleken dat wandelen het geheugen van ouderen kan verbeteren. Lichaamsbeweging vergroot namelijk de hippocampus, het deel van de hersenen dat belangrijk is voor het opslaan en ophalen van informatie. Bij weinig beweging wordt die juist kleiner, wat kan leiden tot geheugenverlies. Blijf dus lekker wandelen en houd je hersenen jong.

2. Vermindering van stress

Door te wandelen verbetert je bloedsomloop. Daarbij zorgt het wandelen voor extra zuurstof en dit wordt weer in je lichaam verwerkt. Wandelen stimuleert het zenuwstelsel en vermindert het stress hormoon. Meerdere onderzoeken hebben ondervonden dat lichaamsbeweging kan helpen tegen depressies. Je stemming wordt er beter van en het maakt je gelukkiger. Zit je niet lekker in je vel, dan kan lekker naar buiten gaan en een wandeling maken dus al een hoop schelen.

3. Tegengaan van overgewicht en diabetes

Te weinig beweging heeft gezorgd voor een groei in aantal mensen met diabetes. Volgens wetenschappers  moeten mensen gewoon meer gaan wandelen. Ze adviseren om tussen de 3.000 en 7.500 stappen te zetten per dag om diabetes type 2 te behandelen. Als je geen diabetes hebt zou je nog steeds kunnen wandelen om deze ziekte te voorkomen. Lopen helpt namelijk je bloedsuikerlevel te beheersen. Wandelen is niet alleen goed om diabetes te voorkomen, maar ook om wat vet te verliezen. Wil je graag iets aan dat buikje doen, maar ben je niet zo van het hardlopen, dan is wandelen perfect. Het is minder intensief, maar nog steeds super goed voor je. Wandelen zorgt voor vetverbranding en het verbetert je vertering. Ga dus vooral na het eten een rondje lopen.

4. Vitamine D

We wonen in een regenachtig land. Dit zorgt voor minder zonlicht en dus ook minder vitamine D. Vitamine D wordt namelijk door je lichaam aangemaakt met behulp van zonlicht. Als je meer buiten wandelt kan je lichaam ook meer vitamine D aanmaken en is dit heel goed voor je.

5. Minder hartproblemen

Wandelen is goed voor je hart. Het verlaagt de kans op problemen met je hart en vaatstelsel en verlaagt de kans op hartaandoeningen.

6. Bloeddruk verlagen

Een verhoogde bloeddruk is gevaarlijk. Als je hier last van hebt kun je het best een half uur per dag gaan wandelen. Uit een onderzoek is gebleken dat je bloeddruk binnen 12 weken verlaagd kan worden door dagelijks 10.000 stappen te zetten. Dit zou betekenen dat je ongeveer een uur per dag moet lopen, maar in je dagelijkse routine loop je als het goed is ook al een groot deel van deze 10.000 stappen! Het zal misschien sommige dagen niet lukken om 10.000 stappen te zetten, maar streef er wel naar. Je zult snel verbetering zien!

7. Botten

Je botten worden zwakker naarmate je ouder wordt, maar dit kan je tegengaan door regelmatig te wandelen. Wandelen is niet al te intensief, maar zorgt er wel voor dat je botten langer goed blijven. Sterke en gezonde botten zorgen voor een betere postuur, balans en uithoudingsvermogen.

Geniet vooral van alles wat je om je heen ziet! Je zult merken dat er dingen zijn die je nog nooit eerder opgevallen zijn. Kleine tip: Vergeet niet een plastic zak mee te nemen voor de nieuwe trend “Plogging”.

Terra Ypma   ▸ door
Top
×
×