Milieuvriendelijk wassen voor dummies: 6 tips

Het laatste waar Seriously Good's Rachel zin in heeft is praten over de was. Want: duurzame en vintage mode is leuk! Wassen... eh, iets minder leuk. Maar met een paar simpele aanpassingen bespaar je al bakken energie en water, dus moest ook Rachel eraan geloven.

Milieuvriendelijk wassen klinkt vast niet als je nieuwe favoriete hobby. Dat herken ik. Ik heb redelijk goed voor ogen wat voor persoon ik wel en niet wil zijn. Wel: Wonder Woman (ze heeft telepathische gaven én kan taekwando). Niet: een vrouwmensch dat middelen bestudeert om een Merlotvlek uit het overhemd van haar man te krijgen. Maar als zelfbenoemd wereldredder moest ik eraan geloven, want ik wil een schone was én een schoon milieu. Jij toch ook?

Zo makkelijk is milieuvriendelijk wassen, zes tips:

 1. Uitstel is goed
  Ben jij een notoire uitsteller van de was doen? Lekker bezig jij! Hoe minder vaak je wast, hoe meer energie je uitspaart. Dus als je huisgenoot klaagt over die uitpuilende wasmand, zeg dan dat je snapt dat het vervelend is, maar dat je je principes niet kunt verloochenen.
 2. Was je kleren op 30 graden
  De grootste winst van duurzaam wassen zit in de temperatuur. Hoe lager de temperatuur, des te lager het energieverbruik (en de energierekening). Een was draaien op 60 graden kost bijna twee keer zoveel energie als een was op 40 graden. Er zijn tegenwoordig genoeg wasmiddelen die de was op 30 of zelfs 20 graden schoon krijgen.
 3. Ossengalzeep
  Behandel vlekken voor met ossengalzeep of biotex, dan is wassen op hoge temperatuur vaak niet meer nodig.
 4. Seepje
  Met de keuze van je wasmiddel kun je het wasproces nog iets milieuvriendelijker maken. Belangrijk is dat de ingrediënten van hernieuwbare bronnen afkomstig zijn, biologisch afbreekbaar zijn en dat ze niet of nauwelijks schade berokkenen aan organismen die ermee in contact komen. Een goede keuze is Seepje, gemaakt van zeepschillen uit Nepal. Andere duurzame keuzes zijn de poederwasmiddelen van Ecover, Klok of huismerken met betrouwbare ecolabels zoals Jumbo Zuiver Ultra Ecolabel of AH Puur & Eerlijk Parfumvrij.
 5. Gebruik geen wasverzachter
  Wasverzachter is in feite een luxeproduct dat je niet echt nodig hebt. Bovendien gedijen gevoelige huidjes niet altijd goed onder de parfum in wasverzachters en zorgen ze voor snellere verstopping van de wasmachine door achtergebleven restjes.
 6. Skip de droger
  Kleren worden vanzelf droog; helemaal in de zomer. Bovendien kan de stof beschadigen als je kleding vaak in de droger doet. Zonde van je kleding, geld en energie.

Geïnspireerd? Lees ook Milieuvriendelijk schoonmaken voor dummies: het doucheputje

Top
×
×