Ken jij ze al: dit zijn de 6 slimste diersoorten ter wereld

Dieren zijn veel slimmer dan de meeste mensen weten. Heb je al gehoord van Inky de octopus, Alex de papegaai of de olifanten Shirley en Jenny?

Dieren zijn veel slimmer dan je denkt. Van apen, honden en katten is bekend dat het sociale en intelligente dieren zijn. Maar wist je dat deze 6 dieren ook superslim zijn:

1. Octopussen zijn een meester in ontsnappenDe octopus is een van de slimste dieren en zeker een van de slimste wezens in de zee. Dit dier wordt nog steeds slecht begrepen, maar wetenschappers ontdekken voortdurend nieuwe en indrukwekkende octopus vaardigheden. Ze spelen, lossen problemen op, navigeren door doolhoven en hebben een goed kortetermijngeheugen. 
Het verhaal van Inky, de octopus die uit verveling ontsnapte uit het nationale aquarium in Nieuw-Zeeland, is een mooi voorbeeld van hun inventiviteit.

2. Varkens houden ook van videogames

Van varkens wordt gezegd dat ze emoties begrijpen, gevoelig zijn, zich gekwetst kunnen voelen en zich snel vervelen. Het zijn erg sociale dieren en laten zich goed trainen door mensen, soms beter dan honden. 
Varkens spelen graag, zelfs videogames. Onderzoekers van de Universiteit Wageningen hebben een videogame genaamd ‘Pig Chase’ ontwikkeld voor de ethische veehouderij. Zo kunnen varkenshouders hun varkens mentaal stimuleren en verveling tegengaan. Ook kunnen varkens dromen en hun eigen naam herkennen. En nog iets, in de toekomst kunnen ze orgaandonoren voor mensen worden.

3. Papegaaien zijn net zo slim als een vijfjarig kind

Papegaaien worden erkend als de slimste vogels. Ze kunnen veel mooie dingen doen met hun prachtige snavels. Een papegaai kan menselijke woorden nabootsen en de betekenis begrijpen. Ze kunnen vele woorden onthouden en zinnen maken. Volgens de onderzoekster Irene Pepperberg was Alex, een Afrikaanse grijze papegaai, net zo intelligent als een vijfjarig kind. Naast een woordenschat van 100 woorden kon hij 50 objecten identificeren, en zeven kleuren en vijf vormen onderscheiden. De laatste woorden van Alex op de avond dat hij stierf waren: “Je bent goed. Ik zie je morgen. Ik hou van je.”

4. Ratten hangen graag met je op de bank

Veel mensen zijn niet zo dol op ratten, maar ze zijn heel intelligent en gemakkelijk te trainen. Daarom worden ze vaak gebruikt in psychologische studies om menselijk gedrag te begrijpen. Ratten kunnen leren om trucs uit te voeren, puzzels op te lossen, door doolhoven te rennen en zelfs eenvoudige problemen op te lossen. Ze reageren op hun naam en tonen empathie en mededogen voor hun soortgenoten wanneer ze in nood verkeren. Ook zijn ze heel sociaal en knuffelig, ze hangen graag met hun menselijke familie op de bank of in hun schoot.

5. Dolfijnen doen éen oog dicht 

Dolfijnen zijn extreem sociale dieren. Ze kunnen hun familieleden mijlenver weg in zee vinden en ze hebben hun eigen taal om te communiceren. Ze kunnen 20 keer zoveel informatie overbrengen en ontvangen als wij dat kunnen met ons gehoor. Ook is bekend dat dolfijnen zichzelf herkennen in de spiegel en problemen oplossen. Ze associëren hun anatomie met dat van een mens, zoals wanneer een dolfijn zijn vin beweegt als een trainer met zijn arm zwaait. En wist je dat dolfijnen maar ‘half slapen’? Tijdens het slapen sluit een dolfijn de ene helft van zijn hersenen af samen met het andere oog. De andere helft blijft wakker en alert.

6. Olifanten hebben geen Facebook nodig

Olifanten hebben het grootste brein van alle landdieren, het weegt vijf kilogram of meer. Britse onderzoekers hebben ontdekt dat Afrikaanse olifanten verschillen in geslacht, leeftijd en etniciteit kunnen onderscheiden door het geluid van iemands stem. Ook kunnen ze verschillende objecten op creatieve manieren gebruiken. Zoals de olifant Kandula die net niet bij het fruit in de boom kon komen en een groot blok vond om op te stappen. 
Olifanten vormen vaak nauwe banden en kunnen hun metgezellen zelfs na een lange periode van scheiding herkennen. Shirley en Jenny, ooit samen in een circus, werden na meer dan twintig jaar herenigd in The Elephant Sanctuary. Een hartverwarmend weerzien.

Geïnspireerd? Lees ook: Toch niet uitgestorven: 5 prachtige dieren waarvan niemand wist dat ze nog bestonden

Top
×
×