Mooi én gezond: zo maak je van je huis een #urbanjungle

Een kijkje op Pinterest of Instagram en je weet het: de urban jungle is een blijvertje. Dat is goed nieuws! Want we worden seriously gelukkig en relaxed van planten om ons heen.

op Instagram geeft #urbanjungle op dit moment van schrijven 745.460 hits. We zijn er dus dol op, maar groen in je huis is natuurlijk niets nieuws. Onze opa’s en oma’s wisten al dat we niet zonder planten om ons heen kunnen, ze zitten niet voor niets graag achter geraniums.

Planten en bloemen hebben een positief effect op ons humeur en fysieke gesteldheid. Het gaat zelfs zo ver dat mensen in het ziekenhuis sneller herstellen en minder pijnstillers nodig hebben, wanneer ze uitkijken op groen. Het is dus supergoed om meer planten en bloemen in huis te halen. Zeker in het najaar en in de winter wanneer we veel binnen zitten. Ook behoefte aan een #urbanjungle? Met deze vijf tips tover jij je huis om in een groen paradijs:

1: Maak een moodboard
Eindeloos scrollen op Pinterest en Instagram is cru-ci-aal voor een geslaagde urban-jungle-missie. Oké, misschien moet ik mijn obsessies niet te veel op jullie projecteren, maar een bord aanmaken met interieurfoto’s die jou aanspreken, kan je helpen om nieuwe ideeën op te doen en je een scherper beeld te geven wat je wel en niet mooi vindt. Zo kun je doelgerichter aan de slag.

Inspiratie voor je urban jungle in huis

Maak een bord op Pinterest aan voor jouw urban jungle

2: Zorg voor het juiste gereedschap
Haal in ieder geval de volgende materialen in huis: plantenspuit, gieter(tje), schepje, schaar, potgrond en potten. Leuk idee: ga naar een kringloopwinkel! Daar hebben ze vaak ouderwetse gieters en potten. Dit geeft direct een originele vintage look aan je interieur en je bent ook nog eens duurzaam bezig. Let op: laat planten in de originele plastic pot met gaatjes aan de onderkant en plaats die in een pot die bij je interieur past. Het plastic houdt vocht langer vast dan bijvoorbeeld stenen potten, terwijl de gaatjes zorgen voor de afvoer van overtollig water.

3: Kies planten die qua onderhoudsniveau bij je passen
Dan is het tijd om je planten uit te zoeken. Voorkom een #urbandesert en ga voor makkelijk te onderhouden planten zoals klimop, vetplanten of het momenteel populaire pannenkoekplantje. Informeer ook in het tuincentrum voor welke ruimte de planten geschikt zijn. Hebben ze licht of juist schaduw nodig? Deze 6 planten zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor de slaapkamer vanwege hun zuiverende werking. Variatie in hoogte geeft ook een mooi effect. Dit bereik je eenvoudig met hangplanten, die geven je kamer direct meer sfeer. Geef ze bijvoorbeeld een plekje in deze kalebasvormige plantenhanger van Rescued (zie rechtsonder).

Inspiratie voor een urban jungle in huis

Links: pannenkoekplantje Midden: klimop en vetplanten Rechts: kalebasvormige planten hanger van Rescued

4: Combineer met stoere materialen en prints
Met alleen maar planten ben je er nog niet. Combineer het groen met stoere materialen als steigerhouten plankjes of krukken, ijzeren hangers, ladders of rekken of “leren” plantenzakjes zoals deze (zie afbeelding onder) van Uashmama. Voor een extra urban jungle touch haal je botanische prenten in huis.

Inspiratie voor een urban jungle

Links: stoere materialen Midden: paperbag van Uashmama Rechts: botanische prenten

5: Take care!
Als je urban jungle eenmaal is vormgegeven, is het een kwestie van onderhoud. En ook dat is fijn voor je gemoedstoestand. Hoe knullig dit ook klinkt; iedere dag even de plantjes sproeien is een contactmomentje met groen. Fijn voor jou en fijn voor je planten!

Geïnspireerd: Lees ook: 6 planten waar je beter van gaat slapen

Top
×
×