5 kookboeken die je vlees doen vergeten

Steeds meer mensen willen vanwege hun gezondheid of het milieu minder vlees eten, maar hoe je zonder slavink of hamburger een smakelijke maaltijd in elkaar flanst is voor velen een raadsel. Gelukkig zijn er kookboeken die zelfs de meest fanatieke carnivoor kunnen helpen.

Aan de lopende band word je in het nieuws, via blogs of vlogs (ja ook door ons, guilty!) eraan herinnert: we eten te veel vlees en dat is slecht voor onze gezondheid, het milieu en de dieren die we opeten.

Geen gek idee dus om vlees in 2018 wat vaker te laten staan, maar wij weten dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Een stukje vlees bij het avondeten is niet alleen lekker, maar vaak ook een gewoonte. Wat helpt is kleine stapjes nemen. Probeer bijvoorbeeld iedere week één nieuw gerecht te koken zonder vlees. Deze kookboeken gaan je hier gegarandeerd bij helpen en leren je seriously smakelijk vegetarisch en veganistisch koken.

Plenty More Ottolenghi1. Plenty en Plenty More van Yotam Ottolenghi

Dé klassiekers als het gaat om vegetarisch koken. Ottolenghi zet groente in de hoofdrol en laat je keer op keer de meest bijzondere smaakcombinaties op tafel zetten. Je moet op het begin even investeren in een aantal kruiden, maar heb je die eenmaal in huis, dan kun je helemaal los. De boeken bevatten beide 120 recepten waarmee de Londense traiteur en restaurateur laat zien dat je voor een heerlijk gerecht geen vlees noch vis nodig hebt.

 

Veg! kookboek2. Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall

Een aanrader voor de beginnende vegetariër. Zelfs carnivoren zijn lyrisch over dit boek en dat is niet heel vreemd. Het is namelijk geschreven door Hugh Fearnley-Whittingstall, een echte vleeseter en presentator van het engelse kookprogramma River Cottage. Hij noemt zichzelf een selectieve omnivoor, want hij vindt dat we in het Westen veel te veel vlees eten. Daarom heeft hij ook dit kookboek met groenten in de hoofdrol geschreven.

 

Feed me Vegan - Lucy Watson3. Feed Me Vegan van Lucy Watson

Comfort food en veganistisch, kan dat samen in één zin? Lucy Watson bewijst van wel. Met dit veganistische kookboek zal je merken dat je ook zonder vlees en zuivel heerlijke en smakelijke maaltijden, snacks en toetjes kunt maken: van pad thai tot jamkoeken.

 

 

 

The vegan cookbook4. The Vegan Cookbook van Adele McConnell

McConnell laat met haar boek zien dat vegan koken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en heeft als missie plantaardig voedsel makkelijker, smaakvoller en toegankelijker te maken. Dat doet ze niet alleen met haar prachtige foodfotografie, maar ook met moderne en gezonde recepten die zeker een onderdeel van je vaste reportoire gaan worden.

 

 

The Green Kitchen5. The Green Kitchen van David Frenkiel en Luise Vindahl

Eigenlijk zou je dit boek alleen al voor de vormgeving moeten aanschaffen, maar de looks doen niet onder voor de originaliteit en smaakcombinaties van de recepten. Een van mijn persoonlijke favorieten: de dahl soep! Je hoeft overigens niet direct het boek aan te schaffen om eens een nieuw recept van dit kookduo uit te proberen. Ze hebben namelijk ook een prachtig blog: Green Kitchen Stories.

 

Geïnspireerd? Lees ook: Deze 8 beroemde mannen eten geen vlees meer

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×