Wij helpen je: 5 simpele manieren om minder vlees te eten

Minder vlees eten moeilijk? Met deze 5 simpele tips stap jij zo over naar een flexitarisch bestaan. Tip 1: Wees niet te streng voor jezelf en begin met een kleine stap.

Als je gewend bent om vaak vlees te eten, kan het in het begin best lastig zijn om je gedrag te veranderen. Deze vijf simpele tips om minder vlees te eten geven je een duwtje in de goede richting:

  1. Neem kleine stappen

Hoewel het voor sommige mensen juist goed kan werken, is het voor de meesten van ons moeilijk om (eet)gewoonten van de ene op de andere dag aan te passen. Begin daarom klein en spreek bijvoorbeeld af met jezelf om eerst twee of drie dagen in de week geen vlees en vis te eten. Als dit bevalt, kun je ervoor kiezen om het aantal vegetarische dagen in de week op te voeren.

  1. Ga experimenteren in de keuken

Ga op zoek naar gerechten zonder vlees en de lekkere recepten zullen je om de oren vliegen. Vergeet hierbij niet om eens naar een andere keuken te kijken. Nederlandse gerechten bevatten vaak vlees, terwijl de Libanese keuken grotendeels vegetarisch is en bijvoorbeeld veel gebruik maakt van kikkererwten.

  1. Stop met het eten van vleeswaren als beleg

Waarschijnlijk koop je in de supermarkt vaak uit gewoonte vleeswaren als beleg, terwijl er hartstikke veel lekkere vegetarische alternatieven zijn. Besmeer je cracker bijvoorbeeld met hummus of eet een ouderwetse boterham met kaas. Vleesbeleg dat je in de supermarkt koopt is bovendien vaak ongezond, omdat er allerlei kunstmatige toevoegingen in zitten.

4. Koop geen vlees meer in de supermarkt

Spreek met jezelf af dat je simpelweg nooit vlees koopt in de supermarkt. Naar de slager gaan voor een stukje vlees is meer moeite, waardoor je minder vlees zal kopen en het dus minder zal eten.

  1. Stimuleer je omgeving om mee te doen 

Minder vlees eten is makkelijk als de mensen in je omgeving met je meedoen. Stimuleer je partner om samen met jou minder vlees te eten. Zo kom je minder snel in de verleiding én verdubbel je de positieve impact op de wereld.

Inspiratie nodig voor vegetarische en veganistische gerechten? Lees hier welke kookboeken jou vlees zullen doen vergeten! 

 

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×