Trap er niet in: dit zijn de 5 meest gemaakte fouten tijdens warm weer

Wanneer het heet is kunnen we niet meer zo goed nadenken, dus pas op met deze ‘missers’.

Bij warm weer zoeken we vaak op alle mogelijke manieren verkoeling. Mensen zijn warmbloedig, wat betekent dat wij in staat zijn om onafhankelijk van de omgeving onze lichaamstemperatuur te reguleren. De warmte die ons metabolisme produceert is natuurlijk heel handig als het koud is buiten, maar als het heet is kunnen we oververhit raken. En dan doen we soms domme dingen, zoals:

1. Heel koude (én zoete) drankjes drinken of ijsjes eten Het lijkt logisch om af te koelen met een koud drankje of ijsje, maar toch blijkt dit minder effectief te zijn dan je denkt. Wanneer je een ijsje eet, koel je in eerste instantie wat af. Maar door het verteren van calorierijk voedsel, krijg je het juist nog warmer. Ook het effect van een koud drankje is zo weg en de natuurlijke reactie van je lichaam is om je temperatuur te verhogen. Bummer!

Veel beter is om het voorbeeld te volgen van warme landen zoals Marokko en Turkije, en warme muntthee te drinken. Door een warm drankje zet je lichaam de verwarming uit en ga je zweten. Hierdoor koel je sneller af. En kraanwater is natuurlijk de beste en goedkoopste dorstlesser. Onze tip: drink met warm weer watercocktails.

2. Intensief buiten sporten in de hitteBuiten sporten in de volle zon op een warme dag is natuurlijk niet zo slim. Sterke inspanning kan gevaarlijk zijn wanneer het kwik boven de 28 graden stijgt. Voor minder fitte mensen kan intensief bewegen al bij 25 graden problemen geven. Een zonnesteek of hitteshock is echt geen pretje.

Kies dus de koelere momenten van de dag voor dat rondje hardlopen of fietsen. Vroeg in de ochtend of aan het eind van de dag, als de zon flink in kracht is afgenomen. Of ga lekker zwemmen in een natuurzwembad.

3. De was lekker buiten hangen, terwijl je last hebt van hooikoortsDe was ruikt zo lekker fris wanneer je het buiten laat drogen, maar in de lente en zomer komen er ook pollen op je kleding. En dat is voor bijna één op de drie Nederlanders, die last hebben van hooikoorts, niet zo verstandig.

Ook kun je je ’s avonds beter uitkleden in de badkamer en daar je kleding achterlaten. Zo neem je de achtergebleven pollen niet mee naar de slaapkamer. En een verfrissende douche zorgt ervoor dat je ‘pollenvrij’ je bed instapt.

4. De kinderwagen beschermen tegen de zon met een doek


Natuurlijk doen ouders er alles aan om hun kindje te beschermen, maar soms kan dit juist heel verkeerd uitpakken. Volgens onderzoekers in Zweden is het gevaarlijk om een kinderwagen tegen het zonlicht te beschermen met een dunne doek erover. Daardoor wordt het extreem warm in de kinderwagen, net als in een oven, en krijgt het kind weinig frisse lucht meer.
 Al na een half uur stijgt de temperatuur van 22 naar 34 graden. En na een uur loopt dit op naar 37 graden!

Baby’s zijn gevoeliger voor warmte, omdat hun lichaamstemperatuur maar liefst vijf keer zo snel kan stijgen. Dus zorg dat de kinderwagen in de schaduw staat met liefst een verkoelend briesje.

5. Je alleen insmeren wanneer je in de zon gaat liggen (of wit bent)De zon schijnt, dus snel naar buiten! En dan vergeten veel mensen zich goed in te smeren, terwijl een onbeschermde blanke huid binnen twintig minuten verbrandt in de zon. Daarom is zonnebrandcrème met een UVB- en een UVA-filter zo belangrijk, zodat je veel langer van de zon kunt genieten.

Ook als je al een lekker bruin kleurtje hebt, omdat het je beschermt tegen huidveroudering. Mensen met een donkere huid lopen ook risico op het krijgen van huidkanker als ze te lang in de zon zitten. Hoewel het minder voorkomt, is het bij hen wel veel dodelijker. Altijd goed insmeren dus! Bekijk hier onze selectie van de beste natuurlijke zonnebrandcrèmes.

Geïnspireerd? Lees ook: Lekker zo’n ijsje, maar welke is nou het gezondst?

Top
×
×