5 lessen van Tesla’s Elon Musk waar we allemaal iets aan hebben

Elon Musk heeft als missie om de wereld duurzamer te maken en naar Mars te emigreren. Wat kunnen wij leren van de eigenaar van autobedrijf Tesla, zonne-energiebedrijf SolarCity en ruimtevaartonderneming SpaceX?

Elon Musk is een soort superman. Hij is oprichter van het elektrische autobedrijf Tesla Motors, zonne-energiebedrijf SolarCity en ruimtevaartonderneming SpaceX en hoopt met deze bedrijven zo’n beetje alle problemen in de wereld de komende jaren te kunnen oplossen. Het boek Musk Mania geeft 5 lessen die gewone mensen als jij en ik van deze superman kunnen leren:

Les 1: Bied hoop in bange dagen. Mensen die hoop bieden zijn altijd inspirerend. Elon Musk biedt niet alleen hoop, maar doet er ook alles aan om die hoop waar te maken. Zo zet hij zich volledig in voor duurzame energie, als vervanging voor fossiele brandstoffen en oplossing voor de milieuproblemen. Tuurlijk, sommige ideeën van Elon Musk zijn best extreem, zoals het idee om onze heil in uiterste nood op Mars te gaan zoeken. Maar als iemand het kan, is het Musk.

Les 2: Neem waanzinnig goed waar. Elon Musk heeft niet alleen maar wilde ideeën. Hij luistert en kijkt extreem goed naar de wereld om hem heen en staat altijd open voor nieuwe inzichten en ideeën. Hij ziet zowel de bigger picture als de allerkleinste details. Wat hij waarneemt, analyseert hij vervolgens uitgebreid voor hij er iets mee doet. Alles wat Musk doet berust op rationele principes.

Les 3: Think even bigger. Musk doet niet aan hobbyprojecten, het is alles of niets. Zijn ambities zijn letterlijk grenzeloos. Hij heeft er alles voor over om de wereld duurzamer te maken en naar Mars te gaan. Wie klein denkt zal geen grote veranderingen teweeg brengen. Daarnaast denkt Musk heel strategisch en neemt hij geen impulsieve korte termijnbeslissingen.

Les 4: Speel om te winnen. Dat klinkt misschien iets te fanatiek in de oren van sommige mensen, maar voor Musk is verliezen geen optie. Hij maakt werkdagen van 18 uur en wordt nog steeds wel eens wakker in een slaapzak op kantoor. Zijn tempo ligt ongelofelijk hoog, ook voor zijn medewerkers. Tja, als je miljarden neerlegt om de wereld te redden, is verliezen toch eigenlijk ook geen optie.

Les 5: Breng mensen in beweging. Ooit zat Elon Musk samen met zijn broer in een fastfoodrestaurant. Een onbekende kocht een drankje voor hen en deed daar een briefje bij waarin ze werden bedankt voor alles wat ze hadden gedaan. Als afzender stond er: de mensheid. Musk staat niet bepaald bekend om zijn emotionele intelligentie, maar dat is niet altijd nodig om mensen te raken. Als manager straalt hij zo veel power en visie uit, dat hij een enorme aantrekkingskracht uitoefent.

Top
×
×