4 redenen waarom planten in huis zo goed zijn voor je gezondheid

Zeker in de winter, als we minder buiten doen, is het belangrijk om voldoende planten in huis te hebben. Vier seriously goede redenen:

Je hebt misschien al een of meer planten in je huis staan, omdat ze zo gezellig kleuren bij het interieur, maar wist je dat planten seriously goed voor je zijn. Dit zijn de vier belangrijkste redenen om te zorgen voor voldoende groen in huis:

1. Planten in huis maken je lucht schoner
Dit is natuurlijk de belangrijkste en simpelste reden om meer planten in huis te hebben: ze zorgen voor een schonere lucht. Planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof. Daarnaast is uit een studie van NASA gebleken dat kamerplanten de lucht zuiveren van de giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia. Tot slot verhogen planten in huis de luchtvochtigheid. NASA raadt aan om ten minste 1 plant per 10 vierkante meter te hebben.

All things we like_houten plantenhanger diamond small2. Planten in huis verminderen stress
Japanse onderzoekers hebben in 2009 onderzoek gedaan naar het effect van een groene omgeving op het cortisol gehalte in het lichaam. Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon. Het Japanse experiment werd gedaan in 24 bossen en wordt ook wel De fysiologische effecten van Shinrin-yoku genoemd. Uit het onderzoek is gebleken dat het cortisol gehalte lager werd van een groene omgeving, evenals de bloeddruk en hartslag. Nu hoef je je woonkamer niet meteen om te bouwen tot een jungle, ook van een paar plantjes hier en daar is bewezen dat het goed is tegen de stress (bijvoorbeeld met de links afgebeelde houten plantenhangers van All Things We Like).

3. Planten en bomen verhogen je weerstand
Bomen en planten produceren verschillende soorten essentieel oliën, phytoncide genoemd, tegen de insecten. Wij kunnen hiervan mee profiteren. Iets anders waar wij allemaal blij van worden, zijn de bacteriën die zich in planten en bomen bevinden en die ervoor zorgen dat jouw spijsvertering wordt bevorderd. Is dat nog eens mooi meegenomen.

4. Je wordt productiever van planten in je omgeving
De kleur groen is een rustgevende kleur. Veel ziekenhuizen hebben niet voor niks groene muren. Alleen al kijken naar een plant heeft voordelen voor je lichaam en geest. Het maakt je hoofd leeg, waardoor je je beter kunt focussen. Een van de redenen dat Microsoft boomhutten heeft laten bouwen voor werknemers.

Geïnspireerd? Lees ook: Mooi en gezond: zo maak je van je huis een #urbanjungle

Top
×
×