3 documentaires die je kijk op kleding voor altijd veranderen

Seriously Good's Rachel tipt drie documentaires die je inzicht geven in duurzame mode en waarschijnlijk je shopgedrag gaan veranderen.

Je hebt misschien wel eens ergens gelezen dat de kledingindustrie vervuilend is. En dat er iets niet in de haak is met de manier waarop de meerderheid van onze kleding wordt gemaakt. Maar er is een verschil tussen weten en écht weten. Documentaires kunnen met beelden dat verschil maken. Deze documentaires spijkeren je in maximaal twee uur bij. Dus pak de popcorn er maar bij en laat je onderdompelen in de wereld van duurzame mode.

  1. The True Cost (2015)
    Ik heb deze Netflixdocumentaire aan menig vriend of familielid aangeraden en iedereen heeft na het kijken in meer of mindere mate zijn koopgedrag aangepast. The True Cost onderzoekt de vraag: wat is de echte prijs van goedkope kleding? En wie betaalt deze? Door middel van ingrijpende beelden, persoonlijke verhalen en analyses van experts krijgen we een confronterend beeld van de impact van wegwerpmode op mens, natuur en maatschappij.
  2. De slag om de klerewereld (2015)
    In dit drieluik van de VPRO onderzoeken Teun van de Keuken (ja, die van Tony’s Chocolony) en Ronald Duong de wereld van mode en textiel. Teun gaat undercover als textielhandelaar en Roland laat zich informeren bij experts. Omdat Van de Keuken zelf een partij truien laat maken, krijg je inzicht in de onderhandelprocessen en hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat een sweater voor 2 dollar gemaakt kan worden. Je kunt via NPO alle drie de afleveringen terugkijken.
  3. Earthlings (2005)
    Earthlings, verteld door Joaquin Phoenix en begeleid door muziek van Moby, maakte Ellen Degeneres in een klap veganist. Deze veelgeprezen documentaire behandelt een belangrijk aspect van de mode-industrie: de dieren die we gebruiken voor onder meer wol, leer en bont. Ik weet niet of ik deze film zou moeten aanraden, want ik ben zelf nog niet verder gekomen dan de trailer. Dus hierbij een waarschuwing: de beelden zijn zeer heftig en aangrijpend. Ik deel hieronder de trailer, maar via deze link kun je de hele film gratis op de website van Nation Earth bekijken.

Geïnspireerd? Lees ook: De 5 grootste misverstanden over duurzame mode

Top
×
×