De 10 mooiste én schoonste stranden van Nederland

Nederland heeft een ruim 500 kilometer lange kustlijn, maar waar vind je nu de ‘schönste’ stranden? De Duitsers weten het wel…

Ondanks de toenemende drukte, zijn de Nederlandse stranden de afgelopen tien jaar twee keer zo schoon geworden. De ANWB doet elk jaar onderzoek naar de Schoonste Stranden in eigen land, waarbij ook de mening van strandbezoekers telt.

Al een aantal jaar komen de stranden langs de Zeeuwse kust als dé schoonste uit de bus. Zo wordt Oostkapelle (nummer 1) opgevolgd door Kamperland, Breskens en Groede, Domburg en Brouwersdam. Vandaar dat de Duitsers massaal in Zeeland Urlaub feiern! Gelukkig zijn er ook in andere provincies heel mooie en schone stranden, dit is onze top 10:

1. Strand Oostkapelle: het Schoonste Strand van NederlandOostkapelle, het schoonste strand van Nederland

Al voor de tweede keer op rij mag Oostkapelle zich het Schoonste Strand van Nederland noemen. Een recordaantal van ruim 21.000 strandliefhebbers hebben deze Zeeuwse familiebadplaats verkozen als winnaar. Het geheim? Een goede samenwerking met paviljoenhouders en de reddingsbrigade om het strand netjes te houden.

2. Familiestrand Heemskerk: samen genieten van het strandlevenFamiliestrand Heemskerk

Het strand van Heemskerk heeft de Blauwe Vlag gekregen, een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden die veilig en schoon zijn. Duurzaamheid, natuur en milieu staan hoog op de agenda.

3. Cadzand Bad: een gemoedelijke badplaats met allureCadzand, een gemoedelijke badplaats met allure

Ook Cadzand-Bad staat in de top tien van schoonste stranden. De Zeeuws-Vlaamse stranden zijn zeventien kilometer lang, waarvan Cadzand het meest uitgestrekt is. Maar liefst elf kilometer, wat genoeg ruimte biedt aan zonaanbidders en toeristen.

4. ’s-Gravenzande: dagje strand in Italiaanse sferen

's-Gravenzande, dagje strand in Italiaanse sferen

Met ruim drie kilometer aan kustlijn is ’s-Gravenzande een heerlijke strandlocatie met drie prachtige stranden. Of je nu gezelligheid of juist rust zoekt. In 2009 zijn de Westlandse stranden uitgeroepen tot schoonste strand van Nederland. Ook dit jaar organiseren ze een Italiaanse dag, op 16 juni.

5. Het strand op Schiermonnikoog: een van de breedste strandenDe brede stranden van Schiermonnikoog

Het Noordzeestrand van Schiermonnikoog is een van de breedste stranden van Europa. Het strand is opvallend groen en heerlijk rustig. Langs de waterlijn is van alles te vinden: schelpen, goudkammetjes, wieren en soms zelfs zeesterren.

6. De stranden van Terschelling: voor elk wat wils

Terschelling, voor elk wat wils

Het grootste Friese waddeneiland trekt een variëteit aan bezoekers. Terschelling biedt dan ook voor elk wat wils: een heerlijk breed strand, fiets- en wandelroutes, outdoor activiteiten en uitgaansgelegenheden. Het witte zandstrand is één van de mooiste van Nederland met veel rust en ruimte.

7. Het Zuiderstrand in Zoutelande: de Zeeuwse RivièraDeze familiebadplaats heeft een schitterend en ruim Zuidstrand van vijf kilometer. Het strand van Zoutelande staat vooral bekend, net als de rest van Walcheren, om zijn kenmerkende strandhuisjes en de gezellige sfeer. En nog iets: Zeeland heeft in de zomermaanden de meeste zonuren van Nederland.

8. Oostvoorne: voor natuurliefhebbers die rust zoekenOostvoorne, voor natuurliefhebbers

Het strand van Oostvoorne is voor pure natuurliefhebbers en heeft een duurzaam restaurant ‘Aan Zee’, waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht en natuurlijke lokale producten. Wie rust en ruimte zoekt, voelt zich hier meteen thuis.

9. Bergen aan Zee: vier seizoenen rust, ruimte en ontspanning

Bergen aan Zee, voor alle jaargetijdenBergen aan Zee is het hele jaar een bezoek waard met zijn toegankelijke strand achter een brede duinenrij. Kilometers ruimte voor strandpret en zonplezier in de zomer. En voor eindeloze wandelingen in andere jaargetijden. Ideaal om te luieren, maar ook om actief te ontspannen. En: het is de favoriete surfspot van Seriously Good’s Ingrid.

10. Zuiderstrand in Den Haag: het rustige en geheime alternatief

 

Zuiderstrand, een van de mooiste stukjes Den Haag

Het Zuiderstrand is één van de mooiste stukjes Den Haag. Onder Hagenaars staat het ook wel bekend als het stille strand. Het is het rustige en ‘geheime’ alternatief tussen Scheveningen en Kijkduin, verscholen achter de duinen. En bij Strandpaviljoen Zuid kun je genieten van heerlijke vegetarische gerechten en een biologisch wijntje.

Een dagje naar het strand gaan is serieus goed voor je. Het kalmerende en rustgevende effect van het strand wordt wel blue space genoemd.

Top
×
×