10 duurzame tips die je vandaag nog kunt doen

Vind je duurzaamheid ook zo’n ingewikkelde term? Snappen we helemaal. Daarom 10 tips die simpel én doeltreffend zijn.

Deze 10 duurzame tips lossen de wereldproblematiek niet meteen op, maar ze laten wel zien dat het helemaal niet saai, vervelend en moeilijk hoeft te zijn om af en toe na te denken over manieren waarop jij kunt helpen. Zelfs als je geen geitenwollensokken draagt, een veel te drukke baan hebt en je tijd liever besteedt aan je gezin of je sociale leven, zitten er vast wel duurzame tips tussen waar jij iets mee kan:

1. Leer koken. Fijn voor jezelf, fijn voor de mensen om je heen en fijn voor het milieu. Dan kun je vaker met verse en lokale ingrediënten koken, want van al die pakjes en zakjes wordt niemand blij. Het is natuurlijk logisch dat vers lokaal eten lekkerder en gezonder is, want met eten dat een lange weg aflegt moet van alles worden gedaan om het te conserveren. Het is ook beter voor het milieu, onder meer omdat het over minder lange afstand vervoerd hoeft te worden en dus minder energieverbruik en broeikasgasuitstoot oplevert. Tip: koop een leuke, milieuvriendelijke keukenschort ter inspiratie!

2. Haal een paar tuintegels weg in ruil voor aarde. Dan heb je meer ruimte voor groen en kan het regenwater beter wegzakken. Heb je echt tijd over vandaag (of komend weekend): leg in een hoekje van je tuin een klein moestuintje aan en probeer of het lukt om zelf iets eetbaars te verbouwen. Dat klinkt akelig groenevingerig, maar allerlei onderzoeken laten zien dat je van tuinieren gelukkiger wordt. Eten kunnen halen uit eigen tuin, zelfs iets simpels als een aardbei plukken van een eigen aardbeienplantje (tip: kan niet mislukken!), geeft extra veel voldoening en een gevoel van controle. Ook leuk voor kinderen.

3. Plak een nee/nee sticker op de deur. We snappen dat je gezin in de Sinterklaasperiode niet kan wachten tot de dubbeldikke speelgoedgids op de deurmat valt, maar de rest van het jaar belandt een groot deel van de folders en krantjes rechtstreeks bij het afval. Bovendien kan op de hoogte blijven ook prima via een online nieuwsbrief. Een nee/nee sticker scheelt echt een he-le-boel papier en papier wordt zoals je weet gemaakt van bomen. Wereldwijd wordt volgens onderzoek van het WNF 40% van de gekapte bomen gebruikt om papier van te maken. Je kunt de nee/nee sticker hier aanvragen.

4. Download de app van Questionmark en check hoe goed de producten zijn die je graag koopt in de supermarkt. Ieder product in de supermarkt krijgt van Questionmark een score van 1 tot 10 op het gebied van milieu, dierenwelzijn en mensenrechten. Of een product gezond is, wordt ook aangegeven; met ja, redelijk, matig, niet echt en nee. Wij deden het ook en waren soms echt verrast door de resultaten. En als je weet dat de ene fles wijn veel beter is dan de andere, om maar een voorbeeld te noemen waar wij zelf tegenaan liepen, is het een kleine moeite om voortaan een goede keuze te maken!

5. Kijk eens op de etiketten van kleding. Niet om te zien hoe slecht het allemaal is en depressief te worden, maar juist om te checken of er niet stiekem toch een kledingstuk van milieuvriendelijk materiaal tussen zit. Biologische katoen bijvoorbeeld, dat echt stukken beter is dan gewone katoen. Misschien kom je wel een keurmerk tegen, zoals GOTS (Global Organic Textile Standard), de Organic 100 Cotton Standard of het Max Havelaar fairtrade keurmerk. Je moet die kledingkast toch nog opruimen, dus dit is een kleine moeite. Kom je een goed merk tegen, onthoud dat dan voor de volgende keer dat je shopt!

6. Zet je koelkast op een lagere stand. De koelkast is een van de hardst werkende apparaten in de keuken, dus het kan een hoop energie (en geld) schelen. Een koelkast hoeft maar 4 graden te zijn, en liever niet warmer dan 6 graden. Met een thermometer kun je checken wat de temperatuur in jouw koelkast is. Handig om daarbij te weten is dat de temperatuur niet overal in de koelkast gelijk is. Meestal is het onderin wat kouder dan bovenin. Daarom kun je onderin ook het beste je vlees en vis bewaren. In de groentelade is het juist wat warmer, doordat het aan afgesloten ruimte is. Perfect dus voor, inderdaad, groenten.

7. Eet vanavond geen vlees. OK, deze hoor je waarschijnlijk vaker en misschien word je gek van al het gezeur erover. Maar als je het milieu belangrijk vindt en je geregeld afvraagt wat jij kan doen om te helpen, dan is minder vlees eten een van de allersimpelste en allerbeste duurzame tips. De vleesindustrie is namelijk een van de grootste milieuvervuilers. We houden het dierenleed hier even buiten beschouwing, daar mag je zelf een mening over vormen, en beperken ons tot enkele feiten: de veeteelt is verantwoordelijk voor 18 procent van de wereldwijde broeikasgasemissie, dat is meer dan de hele transportsector (13 procent). Om een kilo rundvlees in de winkel te krijgen is 15.000 liter water nodig. Ter vergelijking: een douchebeurt kost 50 à 60 liter. Dan toch liever een vegetarische burger?

8. Maak een natuurwandeling. In Japan noemen ze het shinrin-yoku, dat letterlijk ‘bosbaden’ ofwel je onderdompelen in het bos betekent. Buiten zijn vermindert stress, maakt je gelukkiger en verbetert je weerstand. Bovendien: als je geniet van de natuur, krijg je er meer waardering voor en ga je er waarschijnlijk vanzelf zorgvuldiger mee om. Je kunt duizend keer in de krant of bij Seriously Good lezen dat het belangrijk is om de natuur te beschermen, maar na een goede boswandeling hoeft niemand je dat meer te vertellen. We zetten de natuurwandeling onder onze duurzame tips, maar hopelijk deed je het al lang uit jezelf.

9. Probeer een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Zelfs in de meest ongeorganiseerde huishoudens vind je soda en azijn in het keukenkastje, dus dit is een van de makkelijkste duurzame tips. Oma zei het al, maar dat zijn milieuvriendelijke wondermiddelen. Vandaag is de dag dat je ze net als oma een kans geeft, ook als je geen geitenwollensokken draagt. Gewoon, omdat het kan. Ze zijn bijvoorbeeld te gebruiken als ontvetter, kalk- en roestbestrijder, wasverzachter, onkruidbestrijder, tapijtreiniger en nog veel meer. Bevalt het? Als je ze blijft gebruiken, help je naast het milieu ook je portemonnee.

10. Schrijf drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je minder materialistisch wordt als je tevreden bent met je leven. En wie minder materialistisch is koopt ook minder spullen. Duurzaam wordt door iedereen geassocieerd met ingewikkelde milieumaatregelen en derde wereldproblematiek, maar minder consumeren is heel simpel en het allerduurzaamst.

Geïnspireerd? Lees ook: Milieuvriendelijk wassen voor dummies: 6 tips

Top
×
×