Pak je schoonmaakspullen erbij: dit zijn de 10 vieste plekken in huis

Deze spullen en plekken worden vaak vergeten, maar hebben die regelmatige schoonmaak- of vervangbeurt juist heel hard nodig. De top 10 vieze dingen in huis.

Na stofzuigen, dweilen en het afnemen van je tafel en keukenblad, voelt het al snel alsof je huis weer lekker schoon is. Toch is het belangrijk om ook de minder voor de hand liggende spullen en plekken regelmatig onder handen te nemen, want die kunnen juist ontzettend vies zijn. Deze 10 plekken of spullen zijn waarschijnlijk nodig toe aan vervanging of een schoonmaakbeurt:

  1. Vaatdoekjes en sponsjes

Uit onderzoek is gebleken dat vaatdoekjes en sponsjes in de keuken, met daarop bijna twintig miljard bacteriën, het viest zijn. Ze winnen het zelfs van de toiletborstelhouder. Vergeet deze dus niet regelmatig te vervangen.

  1. Tandenborstelhouders

Iets wat vaak wordt vergeten bij het schoonmaken is de (elektrische) tandenborstelhouder in de badkamer, maar ook dit is een broedplaats van bacteriën. Houders en bakjes kun je gemakkelijk in de vaatwasser doen en een elektrische houder kun je het beste even laten weken in heet water met zeep.

  1. Afstandsbedieningen

Afstandsbedieningen worden gedurende de dag vaak door meerdere mensen gebruikt, waardoor ze onder de bacteriën zitten. Deze zijn dus ook belangrijk om niet te vergeten tijdens een schoonmaakbeurt.

  1. Deurknoppen en leuningen

Hetzelfde geldt voor deurknoppen en leuningen: ze zijn vaak heel vies! Denk eens aan de vaak gebruikte hendels van het toilet en de koelkast, maar ook gewoon simpelweg aan trapleuningen.

  1. Je telefoon

Hoewel je telefoon erg makkelijk is schoon te maken met een desinfecterend schermdoekje, zijn er maar weinig mensen die dat doen. Toch is het geen gek idee om hier een routine van te maken, want uit onderzoek is gebleken dat één op de zes telefoons sporen van ontlasting bevat.

  1. Gordijnen

Een vaak vergeten onderdeel van je interieur is het gordijn. Of het nu gaat om een stoffen gordijn, een douchegordijn of een rolgordijn, allemaal hebben ze die regelmatige schoonmaakbeurt nodig, anders worden ze heel vies.

  1. Lichtschakelaars

Ze zijn ontzettend makkelijk schoon te maken, maar toch doen veel mensen het niet. Ook lichtknoppen worden gedurende de dag door heel wat handen aangeraakt. Denk bij het schoonmaken ook aan de schakelaars op bijvoorbeeld bureau- en sfeerlampen.

  1. De onderkant van je vloerkleed

Vuil hoopt zich op aan de onderkant, dus het slim om zo nu en dan (naast de bovenkant) ook de onderkant even grondig te stofzuigen.

  1. Schoonmaakspullen zelf

Schoonmaken met spullen die niet schoon zijn, heeft natuurlijk geen zin. Zorg er dus voor dat je regelmatig je dweil en schoonmaakdoeken heet wast. Ook is het hygiënisch om je bezem en stoffer-en-blik regelmatig te stofzuigen.

  1. Plafonds

Als alles op de grond en aan de muur schoon is, neem dan ook nog even je plafond mee. Je zou het misschien niet zeggen, maar ook op je plafond verzamelt stof zich. Gebruik hiervoor een schoongemaakte bezem.

Geïnspireerd? Lees ook: Herken jij ze? 6 verrassend vieze gewoontes van Nederlanders

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×